Защо съдът оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов?

Защо съдът оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов?
30-01-2015г.
235
Лентата

Вчера, Софийският градски съд (СГС) оправда Цветан Цветанов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Цветан Иванов, които бяха обвинени в подслушване на мобилни телефони, в продължение на три години.

Чавдар Ангелов, който е наблюдаващ прокурор по делото, обяви пред медиите, че поради промяна в закона за МВР, от миналата година, е изменен и текст от Наказателния кодекс.

Обвиненията първоначално бяха по чл. 387 от НК, в главата за военни престъпления. След промените – служители на МВР вече носят отговорност за военни престъпления само по време на война. Текстът е приет окончателно през юни 2014, с гласовете на БСП, ДПС и Атака.

Съдия Петър Гунев пък уточни, че за произнесената оправдателна присъда има и други мотиви, освен законовите промени. Но не ги оповести, понеже делото било секретно.

Цветан Цветанов отказа коментар. Думата взе адвокатът му Менко Менков, който посочи, че са очаквали оправдателна присъда и поясни:

Незаконно подслушване никога не е имало и затова още в началото пледирахме за спиране на процеса. Знаех много преди това, че делото ще завърши с оправдателна присъда. Удоволетворен съм, че на финала на делото съдия Гунев коментира, че не само законодателната промяна е накарала съдийския състав да вземе това решение. Никога не е имало незаконно подслушване, а т. нар. кетчъри никога не са имали техническата възможност да го правят. Това е ясно от самото начало и е най-сериозният довод".

Към момента срещу Цветанов има още 2 дела: за длъжностно присовяване на 50 хиляди (оправдан на първа инстанция) и дело за шест отказа да приложи СРС на полицейски служител. По това дело засега присъдата му е от СГС (получена през май 2014) е 4 години затвор.

Какво ще се случи с тези останали дела? – чакаме да видим...

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.