Мира Радева - българите живеят системно в лъжа!

Мира Радева - българите живеят системно в лъжа!
03-02-2015г.
37
Адриана Аврамова

Как социологията днес "разгадава" случващото се в България и Европа - как ще приключи сблъсъкът на Изтока и Запада, защо крайните идеологии завладят Европа и ще има ли скоро предсрочни избори у нас. За всичко това си поговорихме със социолога Мира Радева.  

Lentata.com: Виновен ли е Западният свят за явления като атентата в Париж? И, ако да - в какво се състои тази вина?

Така нареченото „класово разделение” по Маркс се превърна в разделение на страни, на народи, на континенти. Неслучайно, един мой колега - Андрей Райчев казва, че имаме клуб на богатите...

Според мен вината е в това, че западната култура е свързана с протестанската култура (както Вебер казва) и тя всъщност поражда духа на капитализма. Това е един тип психология, нагласа, отношение на света, в който ти влизаш в това състезание, работиш максимално и работейки максимално постигаш определени резултати. Постигаш естествено икономическо развитие, което няма нищо общо с това на тези страни от Изтока, за които знам, че „по-добре гладен, отколкото уморен”. Просто това е сблъсък на различни култури и цивилизации. Ако можем да говорим за вина, вината е в това, че по-богатият, по-умният и по-способният, трябва да има някаква грижа да предава културния модел. За съжаление, очевидно културният модел на Западнения свят, който е ''труд, труд, до бездиханност'', много трудно се предава в тези страни от Изтока, които по принцип нямат такъв тип отношение към света. Те какво да работят като имат една пустиня? Дори най-богатите в тези страни печелят от петрол, от недрата на земята, добиват го и толкова. Там няма модела на работещия и успяващ човек. Парите се възприемат като дар, като нещо, което идва отгоре, а не като плод на личните ти усилия. Неслучайно, най-силното земеделие се развива в северните страни. Там, където трябва да работиш, а там, където крушите едва ли не ти падат в устата - там няма този културен модел, че трябва да се работи. Там се наслаждаваш на живота, радваш се и това е всичко.

В този смисъл - това са различни ценостни модели, но едните пораждат едно свръхбогатство, в резултат, на което те изграждат и медии, и пропагандират своя културен модел, който обаче застрашава културния модел на източните страни.

Арабите реално губят почвата под краката си. Това е огромен проблем. Те няма на какво да се опрат. Това, което можеха да направят западняците може би беше да се опитат да изграждат повече култура на толерантност, да се опитат да разпределят благата по малко по-адекватен начин... Но противоречията в света така или иначе са неизбежни. Когато човек е застрашен, той изпада в агресия, а тези страни се почувстваха застрашени.

Lentata.com: Прогнозирате ли религиозна война? Кога? И какво развитие на Европа и света ви се струва логично оттук насетне?

За съжаление, вече живеем в обстановка на религиозна война и, то много отдавна. Не е отсега. И берем последствията от всичко това. Така че, последиците са непредвидими. Ясно е, че ще има кръвопролития, ние вече ги виждаме. Ние сме в обстановка на религиозна война.

Lentata.com: Ще спре ли Европа да бъде християнска? А България?

Това е абсурдно. Трябва да са изтребени християните, за да спре да е християнска.

Lentata.com: Заявихте –„Не се надявайте да имате пенсия”. Защо тази прословута пенсионна реформа непрекъснато буксува, залита, не се случва? Как трябва да изглежда добре работещата пенсионна система у нас?

Аз по-скоро казах да спрем да заблуждаваме хората, че имаме пенсионна система. Докато пенсионната система не се самоиздържа, тоест, тези пенсионни фондове да могат да изплащат – айде, ако не 100%, поне 80-90% от пенсиите, а те не могат да го докарат дори до 50%. Щом не могат да го докарат, значи ние нямаме работеща пенсионна система. Като няма такава, няма на какво да се надяваме, защото демографският ръст, и това го говорим от години, е негативен, нямаме млади хора, защото реално те трябва да изплащат пенсиите, това е този така наречен солидарен модел. И, когато младите хора са в чужбина, откъде да ни изплащат пенсиите? Да ни ги изплаща Европейският съюз? Няма как да стане! Всички експерти не искат да кажат истината. Потриса ме фактът, че хората в България предпочитат да живеят системно в лъжа...

Lentata.com: Друго – победата на крайното ляво в Гърция, избуяването на различни по-крайни идеологии из цяла Европа – знак за какво е това?

Целият демократичен свят изживява една криза на демократичния модел и тази криза ще доведе до нов тип политически явления. Хората търсят алтернативи. Ние живеем в едно общество с доста размити социални граници. По принцип средната класа с появата си унищожи класическото класово разделение и класическите буржоазни партии. Разделението дясно-ляво напълно загуби смисъл. Когато има 60% средна класа, тя каква е? Работническа или буржоазна? В тези размити граници и в загубването на ценностите на десницата и левицата, партиите загубиха основата си. В един момент се случва така -  едни бели якички ограбват цяла корпорация, както стана със срутването на американските компании на фондовия пазар и всъщност собствениците бяха ограбени от едни  изпълнителни директори, от една администрация, къде е властта? В ръцете на собственика или в тези на администратора? Той какъв е? Капиталист или работник?

Искам да кажа, че цялата промяна на социалната структура доведе до тежки промени в начина на мислена и основата на политическите партии. В резултат на това - вече нямаме класическо ляво и дясно, и започват да се раждат всякакъв вид нови политически модели.

Lentata.com: А родната левица накъде върви? Все по-ниски резултати показва...

Ние трябва да кажем за БСП едно нещо. Те са единствената партия от целия източен блок, която успя да оцелее. И това не е малко за толкова години, защото всички други бивши комунистически партии се разпаднаха много по-рано. Все пак, тя си остава една от стабилните като електорална подкрепа партии. Проблемът им е, че те са базирани генерационно към определено поколение и нямат разширяване към средната класа и към младите хора. Младите хора всъщност гласуват ляво и търсят алтернативи, и ги виждат в различни националистически модели.

Lentata.com: След 1 година на пъърво по-шумни, после по-вяли протести, сега изглежда, сякаш хората не можеш да ги помръднеш на улицата... Какво се случва с гражданската ни реактивност?

Най-вероятно не виждат причини...

Lentata.com: Борисов преди няколко дни заяви, че се подготвя отново сценарият от 2013 - има ли такава опасност?

Той беше провокиран от сметките за електричеството, които пак дойдоха наведнъж. Вижте, винаги ще има такива опити, но според мен в края на управлението на Борисов вече имаше много социално напрежение в различни категории и това доведе до онова избухване. Сега ситуацията не е съвсем същата.

Lentata.com: ДПС изглжеда, че остана в изолация. Местан и партията му обаче,  настояват за определени неща, заплашват с предсрочни избори. Какво ще се случи на тази плоскост според вас?

За момента ми изглежда стабилна ситуацията. Не прогнозирам нещо да се случи.

Lentata.com: Идват местни избори, според мнозина този период ще е „препъни камъчето” за коалиционните партньори, ще има разногласия...

Преди местните избори няма да падне кабинетът под никаква форма и изобщо смятам, че това, което изглежда нестабилно, много често си се оказва бая стабилно. В случая, политическите актьори нямат никакъв интерес да бутат правителството, защото се готвят за местни избори. Те са тежки, важни и смятам, че до есента няма да има никаква политическа промяна. Смятам, че настоящият парламент има шанс да оцелее. Първо, защото не е лишен от обществена подкрепа, второ, защото хората не виждат големи алтернативи и трето, защото този набор от малки партии, които в момент са вътре в парламента и крепят кабинета нямат никакъв интерес да отидат на предсрочни избори, защото не е ясно дали ще бъдат в следващия кабинет. Не забравяйте, че всеки един депутат си прави сметка какво ще прави, когато напусне парламента и като остане без заплата...

Lentata.com: Говори се много по темата дали Борисов ще се кандидатира на президентските избори - какво е вашето мнение?

По  този въпрос трябва да се пита самият Борисов. Последната дума ще си я има той и той трябва да вземе това решение.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.