Циганка според „законите" или според „традициите"?

Циганка според „законите
06-02-2015г.
206
Читател

Този въпрос си задавам през последните дни. Защо съм циганка, която живее според законите на абсурдната ни държава, а не според абсурдните ни ромски традиции?

Да се омъжиш на 12, да родиш на 13, а на 23 вече да си баба. Да си плащаш тока и водата,  когато можеш,  винаги да имаш права и защитници. Ех, че хубаво звучи.

Тогава да отида в ЧЕЗ и най- учтиво да им обясня, че съм циганка и според традициите ни не мога да си плащам тока, защото съм безработна. Да, ама не. За съжаление съм циганка, която живее според законите ни. Ако реша да не си платя тока - ще ми го изключат, а няма да ме дават по телевизията и да ме определят като явление, а аз с развален български да обяснявам: -"Виждаш ли не мога да го платя този ток". Но, ако някой посмее да го спре ще се разправяме. Как шестте ми деца ще стоят на тъмно. Ами да не сте ги раждали шест, бе. Да сте родили едно или две.

И тук си задавам следния въпроса. И аз съм циганка, и аз съм безработна, но видиш ли за мен има закони, а за тях традиции. Защо, след като аз мога да живея според законите те да не могат. Нали и аз съм циганка? Защо трябва винаги да имат привилегии, които, ако някой се опита да им ги отнеме се появяват правозащитниците им.  

Е, ще ме извините, но като циганка няма как да се съглася с това. И не спирам да се чудя, защо като всички измислени ромски лидери и млади роми са такива експерти  по ромските проблеми, защо не са ги разрешили досега? Защо години наред се отпускат европейски пари за интеграция, а те нашите роми все не-интегрирани си стоят в махалите? Защо се втълпява на хората, че да родиш на 13 било рядко, и, че в това няма нищо лошо, защото било част от ромските ни традиции? Ами не е рядко, няма и да бъде. Децата-родилки стават все повече, неслучайно и България е на едно от първите места в класацията за ранни раждания. (Не че това е нещо ново, тя горката ни държавица само в такива класации е на челни позции).

 Защо след толкова години, европейски пари и проекти нашите роми все не-интегрирани си стоят?  Защо трябва да им съчувствам, когато събарят къщите им, построени насред нищото? Аз, ако реша да си построя къща на поляната пред нас, дали някой ще ми разреши? Разбира се, че не. Защото за мен има закони, а не традиции. Защо тогава и за тях да няма? Трябвало да съм толерантна  към тях, и да им помагам, за да се интегрират. Не искам да им помагам и те не искат. Кой е луд да живее според законите, когато може да го прави според традициите. Слушам и образовани роми, обикалящи телевизиите да обясняват как тези хора били забравени и изолирани. Такива са и такива ще си останат, докато парите, отпуснати  по проекти отиват за семинари и транспортни разходи. А и да не забравяме, че живеем в държава на абсурдите! Държава, в която всичко е възможно.

Ахх, да си ром с традиции на днешно време.

АВТОР: Мая Методиева

снимка: novini.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.