Аз съм Странджа

Аз съм Странджа
07-02-2015г.
32
Симона Милкова

Наскоро един кмет ни направи впечатление като поведе битка срещу унищожаването на българската природа.Той изви глас срещу масовата сеч, ЗАКОННИЯ и незаконния дърводобив в Странджа. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев стартира петиция в защита на Странджа от поголовната сеч. Публикуваме част от словата на петицията, която има за цел да ви провокира да се борите за българската природа.

„Странджа умира! Хайде стига с тези нашенски оплаквачески нрави! Стани, българино! Стига с това безплодно мрънкане и бистрене на политиката! Хайде да застанем най-накрая на барикадата – запазилите, все още, усещането си за принадлежност към българския народ и българските земи срещу продажните мекерета и техния слугинаж. Къде е Държавата? Къде са управляващите политици? Защо се крият, а не излязат на парламентарната трибуна и не дадат адекватно обяснение КАКВО става, кой и защо го допуска? Искаме разследване! В чий джоб пак отидоха комисионните? Кой пак смята да си построи дворец за сметка на природата ни? Коя е фирмата, получила зелена светлина за това нечовешко унищожение? На какво основание? Защо никой не упражнява контрол върху изсичаната дървесина? ИСКАМЕ ОТГОВОРИ СЕГА!“ Към момента подписите си за тази кауза са дали над 3200 души. Всеки, който иска може да се включи на: http://www.peticiq.com/108520 - „Аз съм Странджа!“

Lentata.com потърси Илиян Янчев, за да го пита КОЙ е виновникът за случващото се със Странджа.

Как се роди идеята за петицията: „Аз съм Странджа”?
Петицията „Аз съм Странджа” беше породена от статията на един писател, родом от Малко Търново, по настоящем, живеещ в Париж - г-н Димо Райков. Тази инициатива ми показа колко много хора подкрепят каузата ми. Благодарен съм на всички, подписали петицията, и на самия г-н Райков.

Вие дръзнахте да се опълчите срещу така наречената дървена мафия, но кажете ни има ли лице тя? Кой седи зад това понятие?
Аз не съм използвал това понятие. Не аз съм и човекът, който може да посочи имената на хората, стоящи зад това безобразие. Попитайте онези, които ревностно защитават случващото се, аз не мога да ви отговоря.

Разкажете ни за сечта, за онова, което виждате, онова, което се случва със Странджа?
Какво още да разкажа? Снимките говорят сами по себе си. Гората бива изсичана поголовно, извозвана чрез пренатоварени тирове, които разбиват общинската, и не само, пътна инфраструктура, пътища, водещи до реки, параклиси, туристически обекти.
Аз не мога да се примиря с това.
 

Като местен кмет имате ли достъп до договорите на тези фирми, които изсичат горите, можем ли да назовем имената им, да посочим виновника?

Единствените, от които можете да получите тези имена са ДГС-тата, с които тези фирми подписват договори и работят.


Една петиция ще бъде ли достатъчна да пресече тази порочна практика...
Петицията не е в основата. Тя обедини и показа многобройността на хората, застанали до мен. Надявам се, проблемът да бъде разгледан на достатъчно високо ниво, за да се вземат правилните решения.

Как ще продължите да защитавате каузата си, на какво сте готов, докъде може да стигнете, една петиция вероятно няма да повлияе особено на ситуацията?

Не мисля да вдигам въстание, но, ако не се вземат адекватни мерки от съответните органи ще трябва да изляза заедно с хората на пътя, за да спрем тировете. Аз не съм сам в тази борба. Хиляди хора ме подкрепиха. Освен това според мен не е важна популярността на каузата, а ясно изразената гражданска позиция против всичко, което се случва с горите в Странджа, а и в цяла България.

СНИМКОВ МАТЕРИАЛ  ЗА ПОГОЛОВНАТА СЕЧ В СТРАНДЖА:

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.