„Гърция няма да фалира!”

„Гърция няма да фалира!”
09-02-2015г.
23
Вида Пиронкова

Представяме ви текст, публикуван днес в американското университетско издание „The Stanford Daily”, който бе споделен в социалната мрежа от финансовия министър на Гърция – Янис Варуфакис. Ще фалира ли Гърция и защо тя е толкова стратегически важна за Европа, четете в преводния текст на Вида Пиронкова.

 

„Гърция няма как да фалира и това е по геополитически причини, а не заради икономически, отбелязва статия във вестник «The Stanford Daily», със заглавие „Времето за Гърция свършва”.”

 „Еврозоната не работи във вакуум и ето, че сега Америка идва в Гърция”, подчертава анализаторът Уинстон Ши.

Според публикацията - „Гърция няма да фалира и да изостави еврото и СИРИЗА е възможно да не си тръгне с празни ръце... И това няма нищо общо с икономиката. Има общо с геополитиката”.

 „Ако СИРИЗА фалира, то тогава може да няма възможността да вземе заем от пазарите и ще продължи да заема от места, където свободният пазар не съществува. Страни като Китай и Русия, могат да спасят икономиката на Гърция в замяна на услуги. И, ако СИРИЗА е склонна да играе на „аукцион” под чукчето на водещия, вадеща всички свои вещи, губейки пари от договарянето, въпреки това, би било все още възможно да си заслужава да купиш приятелството на Гърция”. Не е никак случайно, че веднага след изборната победа на СИРИЗА, Владимир Путин покани Алексис Ципрас в Москва.

Според американския университетски вестник на Станфорд:Има причина Гърция да е в НАТО, както има и причина Гърция да е първата страна, която Хари Труман препоръча, когато предложи Плана Маршал”.

Гърция, заедно с Турция, заема изключително стратегическо място в Европа. Заедно с Турция, която е позиционирана така, че да контролира излаза на Средиземноморие за Русия и по време на Студената Война беше една от най- важните ракетни бази на Америка. Отделно от  това, мисълта за член на НАТО, който да бъде отговорен в страна извън НАТО е явно недопустима.

САЩ ще притиснат явно Европа да приеме по-голям период от време за гръцкия дълг – с други думи, възстановяване. И двете страни при сблъсъка, ще покажат, че ще вземат това, което искаха – Гърция ще има възможност да намали строгите мерки, и Европа ще избегне обезценяването на дълга.

 „Америка може и трябва да отпусне някакви концесии за Европа, за да се случи това. Но предполагам, че това е цената, за да бъде лидер на свободния свят”, се казва още в публикацията.

 

Превод: Вида Пиронкова

снимка: от Фейсбук профила на финансовия министър на Гърция - Янис Варуфакис;

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.