България - страната на ограничените възможности

България - страната на ограничените възможности
14-02-2015г.
52
Албена Вулева

Хубава страна е България - дава самочувствие на всеки! Особено на този, който няма особени поводи да го притежава! И възможности за развитие предоставя! Е, вярно само на некадърници и простаци, но погледнете го от добрата му страна - същите тия в други страни по света не биха имали никакъв шанс. А, тук! Все по-ключови позиции, по-топли местенца, по-престижни длъжности.

Да започнем обзора на издигналите се в обществото некадърници, например...

Защо да не е с Бойко Борисов, премиера, министър-председателя, та той наскоро оцеля от самолетна авария?! За малко да му се наложи да скача с парашут и да се приземява в родна Банкя, ама то пък нямало парашут... За щастие, че можеше и да не му се отвори. Което впрочем е малко вероятно, защото на Бойко винаги му се отваря парашута. Та, Бойко не блести с особен интелект, така да си го кажем, даже с никакъв не блести, обаче винаги знае как да предизвика усмивките на народа.

Сигурно затова все го избират - смях му липсва на българина, смях и веселие. Бойко надминава по духовитост дори и духовния си бащица Бай Тошо, чиито ушички разтривал. Още не успял да се приземи Фалкона му по корем и Бойко ръси лафове, в израз и потвърждение на високодържавническата си изисканост, компетентност и достолепие. „Отдолу му осветяват корема с прожектори като на гинеколог“... Сега, не искам да се завирам и аз, като гинеколог на дълбоко в дебрите на разсъжденията на кого именно му осветяват корема - на гинеколога ли, защо пък му го осветяват на тоя гинеколог така корема, а най-вече отде у Боко такваз поверителна информация какво се случва в кабинета на гинеколога..

Важното е, че всичко се е разминало добре и съвременният ни, направо излязъл от страниците на Алеко-Константиновата творба, материализирал се Бай Ганьо си е из Европа.

Продължаваме с обзора на некадърниците, изкачили се високо по палмата на успеха. Втори по значение в нашата мила държава, естествено е Прецедентът Плевнелиев. Неговото присъствие на този пост също е в пряка връзка с нуждите на народа от хумор и сатира. Откакто тоя човек е встъпил в длъжност, не се спират подигравките по негов адрес. Да бъдем честни пред себе си, но е глуповат. Плевнелиев държи първенство по безсмислени речи. И е в челната тройка по неуместни изказвания. Но, всичко това бледнее на фона на осанката му на келнер пред уволнение, от която се срамува дори собствената му съпруга. И с право!

В нисходяща градация стигаме до събития от последните дни, когато обсъждахме предсазанието на врачката от Червен Бряг Николета, че в България ще настъпи Ад след 20 дни...Подиграваме й се... А, не бяха толкова отдавна времената, когато същата като панаирджийска мечка...не, за жалост не като панаирджийска мечка, ами най-насериозно и с чувство на гласувано доверие я развяваха из телевизионни студия и други медии да предсказва ту резултати от избори, ту предстоящи наводнения. Въпросната си е повярвала, че е ясновидка. Въпросът е ние защо и вярваме? Николета от Червен Бряг вместо да си посреща гостите...

Знаете ли преди години как се изразяваха новодошлите в столицата селянки, когато им идваше цикъла? Казваха: „Имам гости от Червен Бряг”. Та, така и тая Николетка се разтече, като същински мензис из информационното поле на социалните мрежи и предрече, че в България след 20 дни щял да настъпи Ад... Как да не се умилиш. Нека някой и каже, че Адът в България е настъпил преди 20 години.

И, разбира се, в края на страницата винаги се разполагат светските клюки, та да не изневеряваме на традицията, като последна дупка на кавала (в цялата образност на този израз!) ще обсъждаме друга Николета. Тая не е от Червен Бряг дори, направо си е от село. Разбира се, ама естествено говоря за най, най, най-голямата звезда на българския шоу бизнес, която вече не е Лили Иванова, както може би погрешно сте си помислили. Лили Иванова няма никакви шансове да се нареди в топ 10 на най-видни, родни знаменитости, защото има поне някакъв талант, а предвид това, че талантът и е голям, направо отива към задните редици на топ 30.

Тук такива със способности не ги толерираме, това е България все пак. Трябва да се отличаваме, да бъдем уникални, неповторими, оригинални - да даваме шанс предимно на некадърниците. Затова най-голямата ни звезда е Николета Лозанова. Тя е уникат по своему, ако се замислите сериозно над нея, колкото и да не бих ви препоръчала да си губите времето с това... Николета Лозанова би била обикновено грозновато, провинциално момиче, глупаво и с говорен дефект, ако не беше си направила серия пластични операции, които я превърнаха в грозновата, провинциална, глупава жена, с говорен дефект и състарена с 15 години. При все тази убийствена комбинация Ни Ло, НЛО, Лай Но или, както там и беше  „творческият псевдоним” се е намърдала на телевизионния екран. Какво прави там, за какво се бори и какво иска никой не би могъл да каже, защото, както споменах има говорен дефект. Но, това се преживява - д`ет се вика не е първата и не е последната  с тия "качества" по телевизора. Ама с вакуума в главата какво ще правим?! Гледа, гледа в камерата и а-ха да проговори... Определено по-добра и по-оригинална инвестиция би било наемането на добър 3D аниматор, да изработи едно хубаво анимационно хентайче и да се реши тая нелепица.

И така, неусетно стигаме дъното на нашата класация. Нереалната самооценка в убийствена комбинация с интелектуална ощетеност, конкурираща простоватостта на Бойко Борисов в пъти, струящата простащина, при която Николета от Червен Бряг никога няма да доплува до отсрещния и връзка със светския живот, за каквато Лай Но само може да мечтае - намираме у една женичка от град Левски. Фолкпевицата Бриана ли, Шатобриана ли, за която никой, никога не е и чувал щяла да се кандидатира за кмет на градО си... Стимул за бъдещите градоустройствени планове черпела от мъжете и музиката СИ, ще пленява електората с красотата си..., каквато няма.

Това накратко е предизборната й платформа, малко по-тънка от тази на обувките. Обаче не се майтапи, кандидатира се на сериозно, че и за втори път се впускала в предизборната надпревара за местна власт.

Обаче... смееш ли да кажеш нещо, имаш ли очи да се присмееш българино, щом прати Николай Бареков, с единствен хит „Радка-Пиратка” (к**тора щи цепна) в Европарламента?!

Така, че гордейте се, че живеете в такава държава, която дава шанс и на ощетените умствено и лишените от такт и чувство за самооценка да се изявяват във водещи сфери от обществения и политически живот! Никоя държава не може да се похвали с подобна социална политика. Дори в Съединените Американски Щати (държавата на неограничените възможности) хора със синдрома на Даун могат да се извисят кариерно само до обслужващ персонал в бензиностанции и заведения за бързо хранене. Навсякъде по света гореизброените изкласили нашенци биха били смазани и посечени още в корена на амбициите си от конкуренцията, от някакви досадни изисквания за качества, умения, потенциал, дарования, таланти, квалификация...

А, у нас... Sky's the limit.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.