Превърнахме Левски в комерс!

Превърнахме Левски в комерс!
18-02-2015г.
30
Адриана Аврамова

На този ден преди 142 години е изпълнена смъртната присъда на Васил Иванов Кунчев. В покрайнините на София Апостола се прощава с живота си в името на една „чиста и свята република”.

142 години след смъртта на Левски, ликът му е навсякъде:

... на портретите в министерските кабинети. Уж,  да респектира онези хора с големите заплати, удобно седнали на кожените си кресла...

... на портретите в училищата, с които разни малки циганета, простете - ромчета, се гаврят непрестанно.

...на портрет, изхвърлен на боклука, понеже някой „българин” е решил, че няма място за Левски в дома си.

... ликът му е щампован на тениски, чаши и всякакви други сувенири, които се продават между 5 и 10 лв. на морето. Висша форма на патриотизъм. Разни политици-популисти си позволиха да си направят кампанията на гърба на Апостола, носейки тениски със снимката му.

... други псевдо-националисти гордо носят на гърбовете си татуировки с образа на Левски.

...пред паметниците в чест на Левски онези „патриотичните” партии си позволяват да пропагандират. Но никой от тях не дари пари, когато някой си открадна грифоните от паметника на Апостола в София.

...на  името му  са кръстени редица улици и булеварди.

... както и един футболен клуб. Така че като чуете '' К*Р за ЛЕВСКИ, оле'' - да не ви прави впечатление.

...образът му е документиран във филм, посветен на живота му по (уж) исторически данни.

Успяхме да превърнем светлия образ на Васил Левски в един комерс с цел - печелене на пари, слава и дивиденти. Така му се отблагодаряваме.

Сигурно трябва да е щастлив, че още го помним... като се има предвид, че в съвременните учебници по история е споменат с няколко думи „междудругото’ и делото му е едва ли не незначително...

След като се подиграхме с образа му, го направихме и с неговата кауза.

 „За чиста и свята Република”... от тези думи нищо не остана, освен може би последната.

Днес народът ни има свещеното право да избира кой да го управлява, та затова и с години търпим във всяко правителство една етническа партия, която '”коли и беси”... както едно време.

България към днешна дата е една красива, но повехнала малка балканска държавица с ориенталски привкус.

„Бъдещето” в лицето на младите масово емигрира,  малкият и среден бизнес умира, селата пустеят ... В някои райони на страната турският  е направо официален език. В София пък циганите ни обиждат на „българи'”. В техните очи да си българин е обида.

И демографската криза е налице - българите едва-едва отглеждат по едно, максимум две деца, а братята роми гордо се хвалят с челядта си с размер на футболен отбор.

Нищо чисто и нищо свято не остана тук, нищо от това, за което Левски е мечтал.

„И ако Левски беше жив сега ...” се пее в една абсурдна песен ... чудя се, ако 142 години след смъртта си Левски можеше да види в какво се превърна страната, за която даде живота си (простете патоса, но по мое време така се говореше за Апостола) - дали пък  нямаше да ни тегли една...псувня, като тази от филма, посветен на него?

Щеше ли да ни напсува Левски със звучното „да ви е*а майката'”? Хм. Едва ли. Но сигурно щеше да го заболи, че се заробихме повече, отколкото преди 500 години.

Днес се навършват 142 години от смъртта на Левски. Понеже всичко ни е сбъркано, и тук има проблем -  отдаваме му почит утре.

Та, утре ще видите колко малко хора ще се сетят да оставят по едно цвете на паметниците му в страната, учителките масово няма да заведат децата, за да отдадат почит към героя. Едни партии пак ще използват образа му, за да пропагандират политическите си идеи. Ето от това боли.

142 години след гибелта на Левски... почти век и половина. Струва ми се, че трябва да го оставим да почива в мир и да се опитаме да го съхраним възможно най-дълго. Само един неопетнен Левски ни остана...само един „чист и свят” образ.

Нека оставим Апостола на мира. Той трябва да е нещо лично и интимно.

За Левски не трябва да се говори, трябва да се мълчи.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.