ОбщественоТО ЛИЦЕМЕРИЕ

ОбщественоТО ЛИЦЕМЕРИЕ
26-02-2015г.
45
Ангел Джамбазки

Умилителен е хленчът на символите и фронтмените на либералния фашизъм, на представителите на „Отвореното общество“, на хелзинкските и прочее комитетчици, на смели блогъри, либерални протестъри, саксиени либерали и грантови правозащитници. Поводът е, че някой, в случая НАП, „проверява“ истинността на данъчните им декларации. Направо си е смешен плач.

Хората, които се имат за моралната съвест на обществото; хората, които смятат, че могат да търсят сметка на всеки, за всичко, се оказват доста раними, когато трябва да демонстрират своята финансова и лична отговорност към обществото. И то точно тези, които се имат за последна инстанция в дисциплината „обществено мнение“.

От няколко дни в социалните мрежи вървят отчаяни вопли, в стил „почнаха ни по списък“, „гонят ни“, „разследват ни“ и прочее и прочее. Същият вой нададоха и цигано-защитните комитетчици, когато НАП ги провери миналата година. Ореваха света, че някой си „позволява“ да ги проверява. Сякаш са непроверими, посланици на единствената грантова Истина. Страшно лицемерие, тези, които искат прозрачност, да бягат от нея, като дявол от тамян.   

Е, не разбирам, какъв е проблемът ?

Нали сте чисти? Почтени? Нали си плащате данъците? Нали не криете нищо от обществото? Какъв е проблемът да декларирате доходите си? Или ви притеснява нещо в техния произход? Смятате, че не е престижно да обявите, че получавате „грантове“, може би? Да не се страхувате, че някой ще си помисли, по-скоро досети, че служите активно на нечии политически интереси, след като получавате парични потоци, за да вършите това, което вършите?

Че се издържате с пари на разни фондации, фондове, тръстове и прочее? Че сте на пълен работен ден към организации, чиято цел е да формират и преформатират общественото мнение в различни бананови държави по света, с цел защита на своите геополитически и икономически интереси? Легитимен интерес, междудругото. На възложителя, не на служителя. Служителите, тоест вие, работите по договор, срещу заплащане, за благозвучие наречен „проект“. А възнаграждението ви – „грант“.

Защо да не е – кажете си, за да знаем кой поръчва и кой плаща тази малка ваша музикална форма.

И тук изобщо не е важно, кой е пуснал сигнала, предизвикал проверката. Внушението ви, че някакъв заговор ви репресира е смешно и жалко. Както вие пускате сигнали, така е редно и нормално да очаквате и сигнали срещу вас. Нали сте чисти?

Все едно е дали папата или Али Баба, в съдружие с Пеевски и Хан Соло, се е заинтересувал от данъчните ви декларации, вие сте длъжни да сте готови с отговорите. И да не се правите на герои и мъченици, „репресирани“, защото ви проверяват да не сте пропуснали да декларирате някой грант. Защото, да ви уведомя, Данъчно-осигурителният процесуален кодекс и останалите нормативни актове, в сила на територията на Република България, важат дори за вас.

И да - спестете си откритието, че Путлер ви гони, преследва и репресира, като партизани. Несъществено е. Задълженията ви към приходната администрация, нямат общо с Путин, Путлер, Путя, Мечока Йори и седемте джуджета. Тези ви задължения възникват по силата на закона. 

Може да сте изненадани, но грантовите траншове не ви дават данъчен имунитет.

Да сте чули някой от нас да се оплаква от проверки на НАП, на прокуратурата, на полицията, на ДАНС? След като вие, вашите приятели и съмишленици, от разните грантови комитети, ни заливате всеки ден, всеки час, с клеветнически обвинения, сигнали и прочее?

След като непрекъснато тормозите и притеснявате и нас, и журналисти от електронни и печатни медии, които не споделят овчия ви либерален ступор и измислена „толерантност“. И ги тормозите с измислени клевети, набеждавате ги в ксенофобия, хомофобия, расизъм, нетолерантност и всичко, което там ви се води по разходната грантова книга?

Не, нали?

Да сте чули, стотиците момчета, „проверявани“ и „профилактирани“ всекидневно от полицията, защото носят определен вид дрехи или се подстригват късо, или ходят на протести срещу турската инвазия пред мюфтийството, или защото ходят да гледат мачове, да се оплакват от полицейски произвол?

Не, нали?

Така че – вадете списъци, фактури, бележки, разписки, преводи, в долари, евро, донги, реали или в каквото там получавате грантове си и се отчитайте. Нали сте борци за реформа в съдебната система и за върховенство на закона? Е, имам новина.

Законите важат и за вас. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.