ИЗНЕНАДА: Сланината е полезна!

ИЗНЕНАДА: Сланината е полезна!
26-02-2015г.
1301
Лентата

Последни проучвания разбиха мита, че сланината е вредна!

Една от любимите храни на българина, не само че не повишава значително холестерола, но и съдържа редица важни витамини като А, В1, В2, В3, В6, В12, D, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.

Богата на минерала селен, консумацията на сланина всъщност води до укрепване на имунната система, поддържане на репродуктивните функции и спомагане доброто здраве на черния дроб.

Що се отнася до холестерола, сланината съдържа в себе си лецитин - фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите A, D и C витамини, и полиненаситените мастни киселини – намалява нивото на холестерола и води до извеждането му от вече образувалите се холестеринови плаки.  Казано по друг начин, при дневна консумация на сланина – 30мг., нивото на холестерол се понижава.

Друга важна съставка на сланината е арахидоновата киселина. Според много специалисти тя е незаменима мастна киселина, която е важна част от фосфолипидите, които пък са съставни елементи в клетъчната мембрана, в мозъчната, в чернодробната и в мускулната тъкан.

В мозъчната тъкан тази киселина играе ролята на последна преграда, която възспира свободните радикали, а в мускулната спомага за транспорта на хранителните вещества.

Арахидоновата киселина помага и за регулирането на множество процеси в човешкото тяло, такива са възпалителните, състоянието на бронхите, на червата и др. Количеството на „магическата” киселина е около 2% от състава на сланината. Това е с 10 пъти повече, отколкото в кравето масло.

Най-подходящото време за консумация на сланина е сутрин, защото тогава тя зарежда със сила, подпомага храносмилателния процес и прочиства организма.

Според канадски учени сланината повишава интелектуалните способности, ето защо преди изпит или друго умствено изпитание е добре да се похапне резенче от този натурален стимулатор. В народната медицина сланината има множество приложения, в които се използват забележителните качества на сланината, позната на човека от векове. Ценно нейно свойство например е понижаването на скоростта на поглъщане на алкохола, с което чувствително се намалява рискът от бързо опияняване. Според специалистите няколко късчета сланина, посипани със счукан чесън, са си истински празник за организма. Убеден съм, че „реабилитацията” на тази достъпна и, оказва се – полезна кулинарна радост ще се посрещне със задоволство от мнозина.” – коментира доц. д-р Димитър Попов.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.