НАСИЛНИЦИТЕ. Или защо ни трябва зоополиция?

НАСИЛНИЦИТЕ. Или защо ни трябва зоополиция?
27-02-2015г.
170
Адриана Аврамова

Все по-често се говори, че в България трябва да се създаде зоополиция. „Господарите” дори направиха петиция, след като месеци наред показваха редица зверства от хора над животни.

Тричане, побой, изхвърлени в чували животни, пребити до смърт, заровени живи, посечени с брадва... само част от насилствените действия, които човешкият мозък е успял да измисли и упражни върху животните.

Само през миналата седмица семейство загуби домашното си куче, защото съсед го посече с брадва... дни след този инцидент във Фейсбук се появи клип, в който малко циганче насъсква две кучета да се бият до кръв... или по-точно до смърт. Ежеднежно във Фейсбук се разпространяват снимки на осакатени, натровени и пребити животни. Изхвърлените в чували са направо... пощадени от човешката ръка.

България отчаяно се нуждае от зоополиция. Много хора в тази страна нямат сърца.

Повярвайте, разликата между това да пребиеш беззащитно куче и това да посегнеш на дете не е голяма, да не кажа, че никаква я няма. Убиеш ли животно, вече си се изцапал с кръв и е въпрос на време да посегнеш на човек (казвам го за хората, на които им е безразлично, че някой някъде е убил животно, нали не било човек).

Няма да изпадам в празни приказки. За да онагледя нуждата от създаването на зоополиция се свързах с хора, които всеки ден се борят срещу насилието над животните и това се е превърнало с тяхна кауза.

Те са тези, които най-добре знаят какво е животно да издъхне в ръцете ти, защото е било подложено на зверски мъчения. Те ще ви кажат ЗАЩО трябва да се защитят животните.

Четете и мислете в каква държава живеете...

Жанет Родригес е председател на НПО за защита на животните – „Верни очички”,  Балчик. В града е известна с това, че от години се грижи за бездомните животни, според материали в пресата полага грижи за над 500 улични животни в Балчик.

Жанет, откога се грижиш за бездомните животни в Балчик?

От дете, сега съм на 60 гидини, майка ми на 90-и тя се грижи от млада за животинките, баща ми се грижеше, бабите ми. Въобще целият ми род винаги е обичал животните и се е грижел за тях.

Знам, че често се сблъскваш с жестокостта на хората към животните - какво говори това за нас, хората?

Не съм очаквала, че в град като моя може да има толкова жестоки хора. Хората са егоисти, мислят само за себе си. Всички тези бедомни животни не падат от небето, те са били на стопани, които в един момент ги изхвърлят. Те така постъпват и с децата си, затова и домовете за сираци са пълни с деца. По същия начин постъпват с животните, без да се замислят. Пример - подаряват куче на детето си, обаче кучето расте, става голямо, те го хвърлят. Това кученце е женско, то ражда осем малки. Десет кучета като родят по осем, стават осемдесет... ето затова е такава голяма популацията. Кастрирали сме ние за 3 години 500 кучета и към 70 котки.

Разкажи ни за някои от най-фрапиращите случаи на насилие над животни, на които си била свидетел.

Те са толкова много...

Намирала съм котенца в контейнерите в пъхнат шиш - дървен или железен, изкаран през устата или окото на животното. Освен това в Балчик много малоумници се занимават да застават по терасите и да стрелят с въздушни пушки по животните. Преди години бях намерила кученце с отрязани предни две лапи. Изтезания на котки с извадени очи, изхвърлени на брега... И още, и още. В чували ги хвърлят малки котенце на 20-30 дни... Те не могат да се спасят. Вадя трупчета, плача и ги погребвам...

Каква е ролята на държавата в борбата с насилието над животните?

Държавата отдавна трябваше да се заеме, но не само да се правят общински приюти. Трябваше да се заеме с популацията, а не да разчита на доброволците, които спавят животни, да ги кастрират и т.н. Без субсидия няма как да стане.

Защо трябва да се създаде зоополиция в България?

Държавна зополиция трябваше да има преди много години. Ако беше създадена - нямаше да има толкова много престъпления. Най-големите престъпници в света първо са се научили да убиват животни. Трябва да има зоополиция.

 *******

Явор Гечев, ръководител на отдел Маркетинг за България на Фондация „Четири лапи”.

Разкажете ни малко за „4 лапи” - как се създаде, кое наложи да има такава организация?

Международната организация за защита на животните „Четири лапи” е създадена през 1988 г. във Виена, като първоначално дейността й е съсредоточена основно в кампании и протести срещу отглеждането на норки заради кожите им в Австрия. Българският офис на „Четири лапи” е създаден през 2000 г., като първата цел на организацията у нас е да сложи край на една атракция, която е създала изключително негативен имидж на страната ни - танцуващите мечки.

С помощта на тогавашното правителство и в партньорство с фондацията на Бриджит Бардо е построен паркът за танцуващи мечки край Белица, в който в рамките на следващите 7 години са приютени всички български мечки, използвани за забавление на посетителите на столицата и курортите ни.

От 2008 г. „Четири лапи” работи активно и за намаляване на популацията от безстопанствени животни, като успява да организира кампании за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни кучета и котки в над 30 общини. През 2013 в София съвместно със Столична община открихме първата по рода си клиника за кастрация и лечение на бездомни животни, като за първата година през нея са преминали над 2000 животни, от които над 200 за по-продължително лечение на травми, нерядко резултат от човешка жестокост.

Къде е държавата и доколко помага в случаите с насилие над животни?
Държавата, в общия случай, е големият отсъстващ при предприемането на адекватни мерки срещу насилието над животни. През 2011 г. беше инкриминирано насилието над животни, с което страната ни стана последната членка на ЕС, в която противозаконното умъртвяване или осакатяване на животни се класифицира като престъпление. Въпреки ежедневните случаи на издевателства над животни обаче, разследващите органи са изключително пасивни - много от сигналите, подавани от граждани, не се завеждат, а когато това се прави разследването е по-скоро протоколно.

Защо трябва да се създаде зоополиция в България?
Зоополиция е необходима, за да има по-ефективно разследване на престъпленията спрямо животни - според нашия наказателен кодекс такива са боевете с животни, противозаконното отглеждане и търговия със защитени видове и, разбира се - противозаконното умъртвяване и осакатяване на животни. Сегашният ресурс на полицията и прокуратурата не позволява ефективното разследване на тези престъпления. Напоследък се говори основно за увеличаващите се случаи на садизъм спрямо животни, но малцина знаят, че през страната ни минава един от основните канали за трафик на редки видове животни. Колкото и да е парадоксално за незапознатите - в световен мащаб търговията с редки и защитени видове животни е третата по оборот противозаконна дейност след трафика на наркотици и на оръжие. Но ползата от зоополиция няма да е само и единствено за животните - ползите за обществото ни като цяло ще са изключително големи. Един прост пример - според проучвания, при около 70% от случаите на домашно насилие, насилникът първо посяга на домашния любимец, а след това насочва агресията си към други членове на семейството - деца, съпруга, възрастни хора. Наличието на ефективен разследващ орган с висока степен на обществено доверие неминуемо ще доведе до намаляване на случаите на домашно насилие. Но бихме могли да отидем и по-далеч - според данни на ФБР, 100% от серийните убийци първоначално са издевателствали над животни.

Кои са най-тежките случаи с насилие над животни, с които сте се сблъсквали?
За съжаление, случаите на насилие над животни са разнообразни. За нас изключително притеснителни са онези, при които има употреба на опасни за хората средства и вещества или пък са извършени в присъствието на деца. Към първата група можем да включим упортебата на отровни вещества - представете си една отровна примамка, нарочно оставена в парка, която може да тръшне 20-килограмово куче за броени минути, какво би могла да причини на едно 3-годишно дете (а тези случаи са ежедневни). Представете си също така какви психически травми може да нанесе гледката на едно разсечено с брадва животно (това е случай от изминалата седмица в Пловдив). В много населени места стрелбата по всякакви животни е постоянно забавление за местните ловци по време или извън ловния сезон, като много често сред жертвите освен защитени видове и домашни животни са и хора - не на последно място поради факта, че е практика ловното оръжие свободно да се използва и от подпийнали и неадекватни ловджии. Достатъчно е да припомним стрелбата в Лясковец от миналата година.

Зачестяват и случаите на организиране на боеве с животни, като вече в тях участват и непълнолетни. Това, изглежда, се превръща в нова мода за забавление в много ромски махали в страната, като последният случай е от град Стамболийски, където момчета от ромски произход са организирали и заснели бой между кучета, като клипчето многократно беше качвано от организаторите в социалните медии. Подобни сигнали имаме и от други населени места в страната. Притеснителното е, че разследващите органи гледат изключително пренебрежително на тези случаи, независимо от това, че Наказателният кодекс предвижда затвор до 5 г. за организаторите и участниците.

Каква е разликата между животните и хората?

На практика разлика няма - става въпрос за живи същества, които изпитват едни и същи чувства. Едно скорошно проучване например сочи, че прасетата, подобно на хората могат да изпитват съчувствие и емпатия към мъките на себеподобните си. Ако говорим за проявите на насилие - границата между насилието над животни и хора е изключително тънка. Веднъж преодолял задръжките си и посегнал на животно, насилникът е много вероятно да посегне и на човек.

Снимки: авторът; снимките са от вече бившия приют за  животни в Горни Богров.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.