У нас: Ще раздадат 1000 стипендии на талантливи деца!

У нас: Ще раздадат 1000 стипендии на талантливи деца!
27-02-2015г.
46
Лентата

Правителството прие Програма от мерки за закрила на деца с изявени дарби за 2015. Тя ще подпомага деца със способности, заели първи позиции на състезания и олимпиади.

Помощта се изразява в еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. и едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Подборът е съобразен със спецификата на дарбите на децата в областта на изкуствата, науката и спорта.

Финансовите средства, които ще подпомагат децата от държавните и общински училища идват от министерствата на културата, на образованието и науката, на земеделието и храните, и на младежта и спорта, както и от бюджетите на общините.

Това еднократно подпомагане ще получат 66 деца. А едногодишните стипендии, ще стигнат до 1080 деца през настоящата 2015. 
Ще продължи изплащането и на 916 стипендии по програмата от миналата година.

Необходимите за тази цел 1,8 млн. лв. се осигуряват от централния бюджет.

Тези пари целят да стимулират децата на България да се мотивират за участие в олимпиади и състезания.

Защо трябва да се инвестира в талантливите ни деца?

Ето, припомняме ви защо и как българчета извоюваха световна слава за България. И това са САМО два от не малкия списък с примери...

Първо, българският ни отбор по физика през 2013 донесе 5 златни медала от 44-ата Международна олимпиада по физика, която се проведе в Дания.

Второ, отборът ни по информатика извоюва 7-мо място за България миналата година в престижната олимпиада в Тайван. В олимпиадата участваха 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът ни класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.