Кошмарът да родиш в България. НЕ на насилието над родилки!

Кошмарът да родиш в България. НЕ на насилието над родилки!
27-02-2015г.
36
Лентата

Майки се вдигнаха на протест срещу насилието над родилки в българските болници. Жените се оплакват от физическо и психическо насилие по време на престоя им в лечебните заведения.  

Грубите епитети и възмутителното отношение от страна на медицинските сестри и докторите у нас, са подтикнали организацията  „Родилница” да изпрати писмо до здравното министерство с искане да бъде извършена незабавна оценка на обслужването в родилните отделения, съобразена със световните стандарти.

За да намали вербалното насилие над родилки, организацията провежда и кампания, в която над 40 майки изпращат своите писма  до Министерство на здравеопазването, с разкази за преживяното:

Организирахме акция, в която над 40 жени изпратиха писма с разкази за преживяно насилие по време на раждане до Министерството на здравеопазването. Те все още чакат отговор на писмата си, близо година по-късно” – поясняват от „Родилница”.

Срещу неприемливата система в родилните отделения се изправиха и група майки, които организираха протест пред Първа АГ болница, в София. Инициативата е част от събитията в подкрепа правата на жените, предадоха от bTV.

Най-лесното нещо е да нагрубяваш и да унижаваш човек, който е безпомощен.  Жена, която ражда няма никакъв избор, защото тя не може да си стисне бебето и да реши да роди друг път.” – сподели Боряна Пандова, една от майките пред Първа АГ болница.

За какво насилие точно става дума, разказват от организация „Родилница”:

Родилките са подложени на вербално и емоционално насилие, което включва грубо отношение, заплахи, хокане, крещене и преднамерено унижаване”- обяснява Мина Парчева,  съучредител е на сдружението.

Жените, членуващи в „Родилница” споделят за най-различни случаи, в които е проявена небрежност по време на престоя им.

Според майките една от проявите на небрежност  е  -  родилките  са оставяни да раждат сами. Акушерките им заявили, че не желаят да бъдат обезпокоявани от родилки с напъни, защото спят, гледат телевизия или си говорят помежду си.

В резултат - жените родили сами, без професионална помощ.

Друг пример - наказанията при несъгласие с акушерската система. Медицинските лица оставят родилките да чакат за прием в болницата, „за да се научат” да ходят редовно на консултации, твърдят майките от организацията.

При самото раждане, жените са принуждавани да напъват насила или да задържат естествените си напъни, „окуражавани” от неприемливи реплики като: „Като го правеше ти харесваше, а сега защо викаш?” ; “Нищо не правиш! Ще си задушиш детето!”.

Унижението, през което преминават майките, не спира дотук.

Понякога родилката бива шамаросвана през лицето или тялото по време на напъни, грубо притискана по ръцете и краката, за да остане да лежи по гръб.

Но физическото и психическото насилие не е практика само при сестрите в болницата. Майките от „Родилница” се обявяват и против предизвикването на насилствено раждане от докторите, които се обръщали към тях с думите: „Няма да те чакаме цял ден!”.

За да спрат насилието в родилните отделения, протестиращите майки са готови да стигнат до крайност и да информират българските и европейските съдебни  институции. Освен промяна в отношението, те искат и осъвременяване на болничните АГ практики.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.