Дай, за да получиш! Или как се живее без НИКАКВИ пари?

Дай, за да получиш! Или как се живее без НИКАКВИ пари?
27-02-2015г.
26
Лентата

Хайдимари е 69-годишна жена от Германия, която се отказва от използването на пари преди 15 години и заявява категорично, че е по- щастлива от всякога.

Преди 22 години, жената приключва трудния си брак и се премества в град Дортмунд (в Рурската област в Германия) с двете си деца. Средното образование на учител бързо й помага да си намери работа в местно училище и да се запознае с голямата популация от бездомни хора в града. Това я шокира толкова много, че Хайдимари решава да направи нещо по въпроса...

Тя вярвала, че бездомните нямат нужда действително от пари, за да бъдат приети обратно в обществото, а само им трябва шанс да докажат, че могат да подобрят себе си. С това свое прозрение тя отваря магазин с "Gib und Nimm" („Дай, за да получиш”).

За кратко време магазинът се превъща в място, където всеки би могъл да търгува с неща и умения за други неща и умения, които са му необходими, без нито една монета или банкнота.

Старите дрехи могат да бъдат изтъргувани в замяна на кухненски уреди и автомобили, а извършената услуга да се замени за водопроводна услуга, и така нататък...

Отначало идеята не привличала много бездомни, защото, както някои от тях й казали – „образована жена на средна възраст не може да им влезе в положението”.

Въпреки скептицизма обаче, магазинът става хит и много бездомни хора и пенсионери отиват там да търгуват неща и умения всеки ден. БЕЗ ПАРИ.

До 1995 година, животът на Хайдимери толкова се променя, че тя започва да усеща, че е намира своя верен път...

И тогава, Хайдемари взима доста смелото решение да живее без пари.

По това време децата й вече се били изнесли, тя продала апартамента в Дортмунд и решила да живее, без да се възползва от услугите на модерния свят. Това трябвало да бъде един 12-месечен експеримент ...

Какво се случило обаче?

Хайдемари така силно обиква този начин на живот, че не може да се откаже от него. И 15 години по-късно, тя все още живее в съответствие с принципите на „Gib und Nimm”. И познайте какво? Смята се голяма за щастливка!

Вече на 69, Хайдимери е написала две книги - за живота без пари.

Тя не получава печалби от книгите си.

Договаря се с издателя всички пари да отидат за благотворителност.  

И днес, всичко, което тази жена притежава се събира в един куфар и една раница.

Тя има спестявания за много спешни случаи около 200 евро и дори не е здравно осигурена, тъй като тя не иска да бъде обвинена в кражба от държавата.

Ако се разболее -  разчита на самолечението.

Ето това е историята на единствения човек на земята, отказал се най-съзнателно от парите и все още живеещ не на върха на някоя планина, а в цивилизацията!

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.