Нова джамия в Гоце Делчев, мюфтията кани президента за първа копка!

Нова джамия в Гоце Делчев, мюфтията кани президента за първа копка!
01-03-2015г.
82
Лентата

На 22 февруари Районното мюфтийство в Гоце Делчев стана обект на вандалски акт – беше изрисувано със свастики и призиви, провокиращи мюсюлманите. Това ги разгневи и те организираха протестен-митинг срещу обидния за тях акт, срещу ксенофобията и расизма.

И така, стотици мюсюлмани се събраха пред поруганата мюсюлманска сграда, за да изразят недоволството си към ксенофобските настроения, които за първи път ескалират в гоцеделчевско.

Нещата обаче, не протекоха така, както би следвало – толерантно.

Напротив, районният мюфтия Айдън Мохамед с непремереното си слово прокара тънка, но разделителна линия между християни и мюсюлмани.
Протестът се стече под мотото  „Всички заедно срещу ксенофобията, ислямофобията и сеенето на омраза”, но това някак се обезсмисли след десетките слова на Мохамед за строителството на нова Джамия...
Мюфтията обяви, че иска президентът Росен Плевнелиев да направи първата копка на новата джамия и с този си жест да обедини хора, разединени от етническите настроения.

Повтаряме – мюфтията поиска президентът на православна България да направи първата копка на поредната мюсюлманска джамия.
Думите на Айдън Мохамед предизвикаха недоволство сред публиката, чуха се викове -  „Ууу” и силни скандирания „Българи юнаци".
Мохамед подчерта още:

Трябва ли и децата ни да враждуват и вместо да се уважават, да се стрелят. Настояваме полицията, прокуратурата, съдът и всички органи на властта да си свършат работата и да разкрият вандалите, извършили поредното грозно посегателство над мюсюлманска сграда“.

В края на протеста се появиха и бившият кмет на община Гърмен - Ахмед Башев, който е и ексдепутат, заедно с общинския председател на ДПС в Гърменско - Мустафа Геров. Двамата влязоха да поздравят Айдън Мохамед и гостуващите духовници, дошли да подкрепят протеста на Районното мюфтийство в Гоце Делчев.

Предвиденото протестно шествие не се състоя поради забрана. Реакциите относно това не закъсняха.

А протестиращите коментираха: „Искаме да знаем поръчителя, това непълнолетно лице някой го е изпратил. Преди време, когато реагирахме и депозирахме жалби за посегателството на старата джамия, за свастиките, за закачените знамена и кръст, получихме смешния отговор от прокуратурата, че разкритият автор на деянието бил воден от емоционални патриотични подбуди. Не желаем от официални институции да получаваме такива отговори".

Това предизвика и контра протест, който беше насочен против строежа на новата джамия!

ВИЖТЕ ЦЕЛИЯ ПЛАКАТ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СРЕЩУ НОВАТА ДЖАМИЯ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ:

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.