Какви количества храна е здравословно да ядем?

Какви количества храна е здравословно да ядем?
01-03-2015г.
63
Лентата

За тези, които искат да се хранят здравословно и да отслабнат най-важно е да определят правилното количество на различните видове храни. Това е трудно, но е един от ключовете за по-бързото вталяване.

Експертите твърдят, че именно липсата на контрол върху порциите е една от основните причини за наднорменото тегло – просто мнозина от нас ядем доста повече, отколкото трябва...

Изследвания на американски учени показват, че една унция (28, 3 грама) на сварен ориз е със същия размер като топка за тенис, докато същото количество варени макаронени изделия трябв запълнват една малка обвивка от кексче.

McKinley Health Center, Университета на Илинойс, САЩ, публикуваха списък с препоръчителни размери на порцията за различните храни, включително препоръчителните размери на хляба, макаронените изделия и плодовете.

Например, следващият път, когато искате да хапнете стафиди помислете, че няколко зрънца по калории се равняват на едно голямо яйце, а 30 грама сирене е трябва да е голямо,  колкото 9-волтова батерия.

Когато става дума за готвени меса, 90 грама говеждо, риба или птиче месо следва да бъдат със същия размер като тесте карти, а 90 грама риба на скара е точно, колкото размера на чекова книжка (тоест тъничко!).

Екпсертите съветват - когато похапвате, използвайте ръцете си, за да измерите точно колко можете да хапнете. Половин чаша чипс, бисквити или пуканки са равни на 1човешка шепа.

Двамата специалисти - Martin and Marion Shirran ни дават съвети за това как с малко контрол може да направим огромна разлика в талията.

Те поясняват:

 „Може да си намажете масло върху препечена филийка, но имайте предвид, че една чаена лъжичка масло (достатъчно за един тънък слой) е 37 калории, но една супена лъжица (щедро покритие) е три пъти повече (111 калории).

"Минете на подсладител в чая или кафето. Слагане на две лъжици захар в чая си три пъти на ден създава годишен калориен дефицит от 37 000 калории.“

"Хапвайте сладолед от време на време, но само една лъжица (около 150 калории) и никога не го яжте направо от кутията.”

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.