Без ръце, но със сърце. Историята на Михаил.

Без ръце, но със сърце. Историята на Михаил.
01-03-2015г.
158
Станислава Шумарова

Той е на 24 години. Роден е в Плевен. Когато е на 15, губи и двете си ръце... Електрическа дъга се отделя от трансформатор с напрежение 20 000 волта, което минава през тялото му. Оцелява, но ръцете му биват ампутирани поради изгаряне - едната до рамото, а другата до лакътя. Името на това смело сърце е Михаил Христов! 

След злощастния инцидент в болницата, той си мисли дали ще може да кара кола, мотоциклет и да играе на компа си. Дори за миг не потъва в дълбините на отчаянието. Капанът на самосъжалението не е успял да го докопа с черните с лапи.

Напротив, днес, Мишо е параолимпиец, двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания. Случилото му се го прави по-силен отвсякога.

Последното откачено нещо, което е направил, е да се надбягва на 40-метрова отсечка, офроуд терен, срещу рали шампиона Крум Дончев и един от най-добрите ни състезатели по мотоциклетизъм – Ангел Караньотов. 40 метра здраво бягане, пушеци, рев на мотори и само един победител.

Михаил Христов пресича първи финиша.

За него предизвикателствата са движещата сила. Сякаш даденият му втори шанс му е отворил очите и сега той вижда света някак другояче. И е разбрал -  че, за да успееш трябва не да хленчиш и да обвиняваш околния свят за несполуките си.

Младият мъж се стреми да живее реално. Да се среща с хора, станали жертви на подобни нелепи инциденти. Да ги мотивира да намерят сили и смисъл да продължат да живеят.  

Слушаш историята на Михаил и се чудиш - какво ли го е накарало да се бори с живота и да стъпва смело напред? Защото той живее повече, отколкото други живеят, макар да е без ръце... Иска работа, иска здраво семейство, иска да не се притеснява какво ще сложи на трапезата си вечер, когато се прибере.

А най-дръзката му мечта, е да стане Министър-председател.

“Защо пък НЕ!”, питам аз?!

Все пак в момента Михаил Христов учи право и се осмелява да  заяви открито, че някой ден желае да стане политик, но не от тези на думите, а на делата, защото вярва в завета на Апостола - “Дела трябват, а не думи!”.

Аз искам да ни управляват такива хора, а Вие?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.