Проф. Димитров: „Българите имат високо национално самосъзнание!”

Проф. Димитров: „Българите имат високо национално самосъзнание!”
03-03-2015г.
116
Адриана Аврамова

Днес се навършват 137 години от Освобождението на България от турско робство.

Тъй като силно вярваме в думите, че „Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори!”, се свързахме с проф. д-р Божидар Димитров. Той ни припомни защо е важно да помним датата 3-ти март, както и историята на страната ни.

И още: кой и защо се опитва да подмени българската история, имат ли българите национален дух и каква е ролята на ДПС в съвременната ни история.

Честит празник! Четете.

Какво ще ни кажете за датата 3-ти март?

Трети март е национален празник на страната. На тази дата беше решена главната историческа задача, която стоеше пред българския народ в течение на 484 години, а именно възстановяването на българската държава.Това е крайно необходимо условие (собствена държавност) за всяка една държава да се развива прогресивно напред. Прогресивнотото развитие напред на българския народ в Османската държава беше отказано, както се казва „по право”. Българският народ е бил 95 на 100 християнски, те не са имали никакви права. Не са могли да участват в управлението, да участват в приемането на закони, които да осигурят развитие на икономиката, образователното дело, здравеопазване и всичко останало, което помага на една нация да живее добре и да се развива напред.

Затова 3-ти март трябва да бъде оценяван само и единствено по тази точка, без значение какви са били имперските цели на Русия - да достигне Босфора и т.н.

В този интерес, интересите на руската империя и на българския народ са съвпадали на 100% и не е имало никаква опасност България да се превърне в част от Руската империя (тъй като Великите сили са наложи предварително на Русия договори, според които тя нямаше право да се разширява териториално на юг от Дунав).

Затова Русия тръгна към създаване на голяма българска държава, смятайки, че тази държава ще плува в орбитата на руското влияние и по този начин тя ще може да постигне целите си спрямо Босфора, Дарданелите и Истанбул. Но и това не се е случило. 7 година след възстановяването на българската държава, Русия и България нямат дипломатически отношения.

Днес честваме 137 години от Освобождението на България от турско робство. Но имайки предвид властта, дадена на ДПС, не сме ли отново под едно своеобразно робство?

ДПС имаше неправомерно голямо участие в политическия и икономически живот на страната, имайки предвид броя на избирателите им. Сега струва ми, че България постепено и нереволюционно започва да се освобождава от тази прекомерна власт на ДПС.

Каква е разликата между България преди Освобождението и днешната?

Огромна. Някой казват, че Следосвобожденска България е нямала никакви успехи. Това абсолютно не е вярно. Българският  политически елит, който управляваше страната от 1878 г. до днес, успя да направи някои големи постижения. Ще ги почна подред.

Българският народ беше около 2 милиона души при Освобождението. Днес е над 8 милиона души само български граждани. 7 милиона в страната и 1 милион в чужбина, но оставащи си българи, и български граждани.

Освен това България удвои територията си при Освобождението. Не е вярно, че всичко войни са завършили с поражения. България удвои територията си през 1885 г. А през 1912 г. прибави към територията си днешите южни окръзи -Благоевградски, Смолянски, Кърджалийки, южните части на Бургаски и Хасковски окръг. Освен това през 1940 г., България успя да си върне загубената Южна Добруджа.

Българският елит не успя на 100% в Следосвобожденската си задача да присъедини  към България всички територии, населени с българи, но коя нация в света е успяла?

Сърбия ли, която и до днес е по-малко от нас? Унгария ли, която загуби огромни територии? Гърция ли, която загуби Мала Азия с 3милиона гърци, живеещи там от времето на Омир? Румъния ли, която загуби Молдова и т.н.?

Освен това по времето на комунизма бяхме лишени от свобода на движение и елементарни права и свободи по отношение на свободата на словото, и движението дори вътре в страната. Факт е, че благодарение на тези лишения, изградихме една голяма материална база, която и днес не можем да приватизираме напълно и, която направи богати много хора след 89-та.

Имат ли българите национално самосъзнание?

Както казах, българите са 8 000 000 само български граждани и още четири милиона в Молдова, Украйна, Македония, Западните покрайнини, Турция, Гърция, Албания и Косово. Преобладаващата част от българите имат високо национално самосъзнание. Пазят българското, развиват го, предават си го дори в чужбина на децата си. Гледах вълнуващи репортажи за честването на 3-ти март в Чикаго и други места в чужбина. Там, където функционират и действат над 260 български училища, читалища, църкви и т.н.

В България също голяма част от хората носят патриотична гордост. Една част, притиснати от ежедневните нужди, разбира се, нямат. Казват, че само историята не им стига, искат и висок жизнен стандарт. Прави са, но този стандарт е нещо постижимо.

Опитва ли се някой да подмени българската история, кой и защо?

Да, да! Много и непрекъснато. Някои го правят от глупост, други - понеже им плащат от чужди сили... Печелят други сили, враждебни на България. Има какво да спечели Скопие от подмяна на историята. Утвърждаване на фалшивата македонска национална и държавна идентичност. Има какво да спечелят и държави като Румъния,Турция... Има и държави, предимно Велики сили, които предпочитат да имат работа със слаби в национално отношение държави. Мислят, че по-лесно могат да манипулират техния политически елит и той да служи на техните интереси.

Вие как ще чествате празника?

Ще бъда в НИМ. Обявил съм безплатен вход на празника и първите десет посетители ще получат моята книга „За кожата на едно ченге'”.

Добре дошли са всички, желаещи да се потопят в историята!

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.