Има ли незаконна сеч в Копривщица?

Има ли незаконна сеч в Копривщица?
03-03-2015г.
52
Лентата

На 02 март, около 10:30 часа, патрул на горски инспектори задържа два камиона, превозващи близо 20 кубически метра иглолистна дървесина в Копривщица.

При направената проверка се установява, че нито камиона има необходимите документи, нито дърветата са маркирани с нужната маркировка:

Съответно поискахме на шофьора необходимите документи. Той не можа да ги представи. Категорично казваме, че е незаконно, тъй като няма необходимия документ”- поясни Бойчо Палакарски, главен експерт в Югозападно държавно предприятие.

Малко след срещата с мобилния екип от Югозападното държавно предприятие, нарушителите изчезват отново в гората и патрулът решава да потърси съдействие от полицията и Агенция по горите. Откриват ги час и половина по-късно, а един от камионите вече се е сдобил с необходимите документи:

Служител от общината си е позволил, след като това нарушение е констатирано, да маркира с общинска марка и да издаде превозен документ за този камион като постфактум опит за узаконяване” - разказа  главния инспектор в Изпълнителна агенция по горите, инж. Цанко Гърбев.

Обвиненият в нарушение местен горски служител отрече да е извършвал подобна измама.

Радослав Йоков, който е собственик на сечището, също отрече да има нарушение: “Камионът не е поместен от момента, в който той го е оставил, господата са го заварили камиона не в движение. Но категорично смятам, че няма нарушение на закона. Понеже камионът е чакал, никой не го е спрял в движение. Когато някой тръгне да краде дървесината, той не чака на такова място.

Нарушение обаче е установено. Дърветата не са били маркирани и на двамата превозвачи са съставени актове, а камионите и товара – конфискувани. Допълнителна проверка ще се заеме с установяването на това дали ще бъде наказан местният горски служител и защо не са били спазени процедурите при транспортирането на дървесината.

Източник: БНТ 2

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.