Защо вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка?

Защо вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка?
04-03-2015г.
66
Лентата

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка пред очите на всички членове на правителството, предаде в. „24 часа”.  

Предполагаемата причина е доклад, който министърът е внесъл в петък при премиера - за смяна на шефа на ДАНС и на главния секретар на МВР (Писанчев и Лазаров).

По неофициална засега информация, мотивът за оставката се крие в неразбирателството между Вучков и премиера Борисов относно смяната на главния секретар на МВР, Светлозар Лазаров.

Оставката бе приета от премиера и за секунди се превърна в най-обсъжданата тема сред управляващите.

Според вестник „24 часа”, след подробен анализ на доклада на Вучков, правната дирекция на МС излиза с решение, че към настоящия момент не е добре да се правят подобни промени. Борисов също е говорил с министъра и изрично е подчертал, че моментът не е подходящ за смяна на ключови постове , особено, когато предстои визита на шефа на ФБР.

Dariknews.bg цитираха мнения на някои от шокираните народни представители. Според депутата от БСП, Атанас Мерджанов, оставката на Вучков е доказателство за „изключителната нестабилност на правителството на Бойко Борисов”.

Цветан Цветанов пък, който е един от приближените до бившия външен министър, остана изненадан. А Лютви Местан настоя да знае причината за подадената оставка.

Бившият министър на вътрешните работи Йордан Соколов се изказа пред Faktor.bg така:

„Общественото мнение изисква Лазаров и Писанчев да бъдат сменени. Единият носи отговорност за кървавата драма в Лясковец, както и за полицейщината по време на протестите срещу правителството на Орешарски. Писанчев пък е безспорно отговорен за аферата с КТБ. Не може Финансовото разузнаване да е към ДАНС и да проспят фалита и съсипването на една банка. Това е недопустимо още повече, че става дума за тежко престъпление и за ограбване на българските данъкоплатци с милиарди. Как тогава шефът на тази институция да продължи да я ръководи. Смените в ДАНС са неизбежни”. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.