Да наричаме ли турското робство – „5 века чуждо управление”, както премиера?

Да наричаме ли турското робство – „5 века чуждо управление”, както премиера?
04-03-2015г.
28
Лентата

Вчера почетохме 137-та годишнина от Освобождението на България.

Знаете – официалните поздравления валят. Гафовете, грешките и абсурдите също.
Даваме пример.

А именно - Фейсбук изявлението на премиера Бойко Борисов, в което се споменаваше, че българите сме били 5 века под „ЧУЖДО УПРАВЛЕНИЕ“.
5 века „чуждо управление“ или 5 века потисничество и кръвен данък – кое е вярното според вас?

Тези негови думи предизвикаха силни реакции в социалните мрежи...

А ние се притесняваме от този политически и обществен симптом напоследък да се омаловажава историческата истина, да се омекотява някак постепено и с лекота говоренето на тема – ТУРСКО РОБСТВО.

Да очакваме ли, че следващи изявления за националния празник ще гласят, че сме били под „влияние на чуждо сътрудничество“ или „чужда опека“?
Помислете.

А дотогава, ето част от думите на министър-председателя.

„Уважаеми българи,
Приемете моите поздравления по случай 137-та годишнина от Освобождението на България. На днешния ден през 1878 година в Сан Стефано, две империи – Руската и Османската, сключват предварителен мирен договор, една от клаузите, на който е създаването на Княжество България. С този акт българите връщаме своята държавност след близо 5 века чуждо управление. Свободата ни обаче не идва даром. Тя е резултат от смелостта, дързостта и пролятата кръв на хилядите български възрожденци, които организират широка национална съпротива, провеждат десетки въстания, с които в крайна сметка предизвикват Руско-турската война, и не на последно място – взимат решително участие във войната като опълченци. Затова, 3 март е събирателен символ, както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни.“

Вие кои синоними на „под чуждо управление” предпочитате?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.