Само рушим! Къщата на Александър Стамболийски – съсипана от циганско гето?

Само рушим! Къщата на Александър Стамболийски – съсипана от циганско гето?
05-03-2015г.
66
Лентата

На 1-ви март чествахме 136 години от рождението на министър-председетателя Александър Стамболийски. И по този повод – ето ви новина...

БТВ показаха, че  къщата, в която Александър Стамболийски е живял и, която днес е паметник на културата, е разграбена и съсипана!

Стамболийски е живял в нея през 1921 г. Там са се събирали най-влиятелните мъже в държавата, за да решават бъдещето на България.

Тъжните факти около новината за разрушената и изоставена къща са много – моментният външен вид на сградата, нехайството на институциите и още по-лошо – невежеството. Много от съседите дори не знаят кой и кога е живял в тази къща...

Как тогава искаме децата ни да знаят кой е Александър Стамболийски?

История на разрухата...

До 2010 година къщата е стопанисвана от БЗНС, а след това става частна собственост на наследниците на Александър Стамболийски.

„За времето си е била красива, но тя не беше поддържана през всичките години. Беше доста захабена отвънка, но като цяло беше здрава и мебелировката, която, според мен, е основната музейна стойност, си седеше вътре непокътната и наистина ние така я заварихме.", коментира Иван Кожухаров - правнук на Стамболийски.

За да запази къщата Иван решава да премести офиса си вътре и да сложи решетки на прозорците, тогава обаче се случва погром, за който, според наследниците на министър-председателя, е виновно, „намиращото се наблизо циганско гето".

Иван казва – да, сигурно мнозина ще помислят, че ние сме виновни, наследниците....НО. Вие какво бихте направили, ако намерите къщата-паметник на културата ограбена и разрушена?....

Единственото, което ДНЕС искат наследниците е тази къща да бъде извадена от списъка с паметници на културата. За да могат да я разрушат цялата. Да съберат пари и да я  разрушат.

Понеже и хората се оплакват, че това е „опасна сграда” и, че всеки момент може да рухне над преминаващите пешеходци...

Историкът проф. Андрей Пантев казва, че има някаква „архитектурна символика” в разрушената къща, която само напомня как България е била богата и е трябвало да бъде  водеща държава на Балканите...и в какво се превръща днес...

Остава ни само въпросът – защо все успяваме да превърнем ценните неща, остатъците история в „опасни съоръжения”?

Какво е това умение да правим от съкровищата боклуци? Какво?!...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.