КонтраБАНДА от идиоти

КонтраБАНДА от идиоти
11-03-2015г.
54
Мария Маркова-Марчела

Обществена тайна е, че политическият елит (особено тези, които са на власт) се издържа предимно от контрабанда. Цигари, алкохол, горива – не говорим за гащи, чехли и сапун. Като контрабандата на цигари краде най-малко от пенсиите на бабите ни, повярвайте ми.

За горивата се бутат едни пари под масата, за да не се плаща целият акциз, за алкохола също. Всеки твърд алкохол, който се продава в магазина за под 6 лв. за 500 мл.,  най-вероятно е „спестил“ от нещо. Говорим за огромни суми. После министерството на финансите нагло съдейства на кампании, които осъждат контрабандата. Дребната контрабанда, която позволява на бедните и смачкани хора, след тежък, мизерен ден да се тровят с нещо по-евтино. Поне като сте се ояли като попско дете на задушница, ни оставете да си пушим ментета и да си пием домашна ракия. И без това друго бягство от гнусната мизерия, която сами сме си постлали няма! Тук подчертавам, че освен телата и душите ни мизерстват.

Оставете ни да ядем кофти храна, да пушим кофти тютюн, да пием метилов алкохол, че да се свърши по бързо тази мъка, която вече достатъчно се проточи.

От метиловия алкохол, казват се ослепявало. Така поне няма да ви гледаме лицемерните физиономии повече! 

Колко още ще се правим, че си струва да ни има на глобуса, който най-вероятно е топче от сопол, което Господ си е извадил от носа и напосоки е изхвърлил в космоса?

Помните скандалният запис на разговор между Борисов и Ваньо Танов, в който Борисов натъртва, че не е несериозник като президента Първанов, поел е ангажимент да не закача Мишо Бирата и търси сметка от шефа на митниците, че правят проверки на човека-бира. Заповядва веднага да изтеглят униформените от цеха за алкохол на господин Бирата и Ваньо Танов козирува и вика: „Разбрано“.

Ще се съгласим всички и, че Бойко не е Колумб на контрабандата, нито е Рокфелер на тежките престъпления. Неслучайно, след всяко управление първият, който изхвърча е шефът на митниците. Ако проследите миграцията на ченгесарската птица Танов и неговото ято птички, ще ви стане ясно, че всеки си слага някой много удобен и послушен да му помага в краденето, когато дойде на власт.

Скандалът със записа на Борисов и Танов навремето умря бързо. Защото се налага тежка цензура над медиите, защото журналистите са толкова истински, колкото и ракията в магазина, защото, ако си свестен и буден, си обречен да гниеш в ъгъл, гладен и насран.

И така, всички избират да им е лесно и приятно, докато просто съществуват.

И така се прави телевизията, журналистиката, разследванията, кариерата в политиката – изобщо всичко.

Така, както митниците събират акцизи и мита.

Умните хора в тази държава се толелират само, ако са продажни, ако са разбрани и, ако са готови да работят с властта.  И като се окажеш млад и превъзбуден от прекрасни идеи и намерения, дори и да не си станал жертва на нагъзения пример на интелектуалните си идоли, пак сам стигаш до извода, че е по-добре да си траеш и да си налягаш парцала, защото иначе оцеляване няма.

И говорят политиците за някаква прозрачност...в същото време остава усещането, че нещо си се договарят в кулоарите на парламента или в къщата на Борисов, или на яхтата на Моника, а пред нас играят само театър на управляващи и опозиция.

И ГЕРБ назначават Танов, Орешарски го уволнява, после Близнашки го качва отново на върха на митниците, Бойко го оставя, а на обикновените хора толкова им се е отвъртяла главата от абсурдни назначения, че вече дори не им се занимава да крещят пред парламента: „Боклуци“, „Курви“, „Умрете в мъки“ и „Оставка“. За кое по напред да крещим?!

И умират разни скандали като птиците – сами, и отиват незнайно къде – в страната на изгубените чорапи може би? Всички така сме свикнали да ни изчезват чорапи, че дори не се ядосваме вече. Къде отиде Бисеров? А Емел Етем преди него? Къде точно на топло ще лежи Вальо Топлото? Къде ще си почива Цветанов от напрегната си политическа кариера? А...а...? Може би вече не трябва да питаме „Кой“, а „Къде“?!

Въпросите, които мен ме тормозят, освен тези, които споделих по-горе, са и кога ще си харчите парите, милионерчета от безкрайния преход на миришещото ни на соц и смърт езерце? Защото всички живеете адски унизителен и кофти живот. Криете се като мишки, крадете от бедните, играете си на Господ, не можете да си позволите да живеете като свободни хора. Притеснявам се и за вас.

Интересно ми е  и – като на човек, който не може да спи, ако е направил нещо пошло, подло, пръдливо, интересно ми е, какво ви е в главата и наистина ли мислите, че баба ви Карма няма да ви зарита в топките един ден? Интересно ми е и как продължаваме да живеем в този абсурд, при положение, че абсолютно осъзнаваме какво се случва.

Пичове, колко още хора ще станат богати като вълшебници, докато ние си траем, докато ни е страх, докато се съобразяваме, докато си гледаме себе си, докато се връзваме на тъпите им интриги, които имат за цел да ни държат разделени, стреснати и заети с глупости? Толкова ли сме тъпи? Май не.

40 процента от брутния вътрешен продукт на държавата идват от митниците. Спрете лицемерно да ни обяснявате колко кофти нещо е контрабандата, ами вземете, с риск да ви застрелят (поне ще умрете достойно), да събирате парите от акцизи и дайте нещо да си купим, което ни трябва, защото ще търсят и вашите наследници един ден да се нарекат българи, но хората ще ги възприемат само като онези тъпанари, които убиха майка си за пет лева.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.