ИЗГОНЕНИТЕ: Защо СУ отхвърли човек, който стана докторант по право в Кеймбридж?

ИЗГОНЕНИТЕ: Защо СУ отхвърли човек, който стана докторант по право в Кеймбридж?
21-03-2015г.
29
Лентата

Това е история на загубата. Нали знаете, онази типично българската – според която нещо не ни е изобщо важно, захвърляме го, а после, когато някой ОТВЪН  ни каже, че е ценно и оу... хваща ни яд. И започва едно тюхкане... как държавата е изпуснала потенциала си.

Историята е на Златин Златев.

Той завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 2005 година. Желанието му е да следва докторантура-право в Алма матер, но през 2008, 2009 и 2011 го късат, пише  trud.bg. 

Златин подава жалба след последния път, на която получава отговор:

В отговор, проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ. “ -  разказва потърпевшият.

В България Златин Златев работи като юрист. След като от СУ го късат три пъти, той заминава за Лондон, за да упражнява професията си.

Там го приемат в един от най-престижните университети в света – Кеймбридж,  докторант по гражданско право, от тази година.

Преди няколко дни Златин  пише e-mail до бившите си преподаватели:

Искам да благодаря на всички затова, че ме амбицирахте да си търся докторантура другаде. Трябва да знаете, че заради такива хора като вас България (и правната наука) са на такова ниво! Дано все пак ви е останала някаква съвест, за да може да си дадете сметка за това.“

Професор Русчев отговаря:

Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно, защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не й се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото.“

Никога не съм мил чинии, имам миялна.” - отсича  Златин. 

Засегнат от думите на професора, той споделя, че цял живот е работил като юрист и във Великобритания също практикува професията си.

Амбициозният българин кандидатства в Кеймбридж с високия си успех и препоръки от двама преподаватели. Не плаща за обучението си, а само семестриална такса от 7350 паунда, които се равняват  на около две заплати.

От „Труд” публикуваха  успехите на Златин до момента:

1999 - първо място на национални олимпиада по философия и участие в международна олимпиада по философия - Будапеща

1999 - оценка 6,00 на олимпиадата по литература

2000 - национална диплома за отличен успех и академични постижения.

2000 - приет в СУ право, на едно от първите места

2005 - списание „Търговско право“ отпечатва две негови статии, за първи път това списание публикува статии, написани от студент

2005 - завършва право в СУ с отличен успех (5,67)

2006-2013 - заема различни позиции като юрисконсулт и адвокат в София

2014 - завършва Queen Mary

2014-2015 - работи в Лондон като консултант по договорно право

2015 - приет pd докторантура в Кеймбридж

Деканът на Юридическия Факултет на СУ, проф. Сашо Пенов  отказа да коментира, защото няма информация за случая.

Тук дори не е важно кой е крив и кой е прав. Важното е, че случаят показва симптом. И ни напомня, че живеем на планетата на ОТХВЪРЛЕНИТЕ. Ако основната концепция на американците, да речем, е – всеки може да успее и трябва да пробва, тук в България най-популярно е обратното – всеки може да се провали.

И смее ли всеки да опита...

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.