Да се изплъзнеш от лапите на терористите - как се бяга от извергите в „Боко Харам“?

Да се изплъзнеш от лапите на терористите - как се бяга от извергите в „Боко Харам“?
28-03-2015г.
26
Лентата

Запознайте се с 16-годишния Бабагана от град Гамбору в щата Борно. Той е бил отделен от семейството си и пленен от терористичната организация в Нигерия - „Боко Харам“.

Историята му е разказана от „Дейли Бийст”, цитирани от БЛИЦ.

Звучи като филмов сценарий, но не е. Става дума за съвсем реални събития, преобърнали живота на едно дете и неговото семейство.

16-годишният Бабагана прекарал в плен на „Боко Харам“ едва три дни, но за това кратко време станал свидетел на ужасяващи гледки, част от които - убийства, насилие и сексуални посегателства.

Това всъщност е ежедневие за жителите на северозападната част на Нигерия, която е непрестанна мишена за нападенията на „Боко Харам”. Хиляди хора са избити, а над 1 млн. са принудени да напуснат домовете си.

Убиваха хора без причина. Не можех да понасям този ужас. Бях страшно изплашен”, разказва момчето.

Убиваха всеки, който не изпълняваше инструкциите им. Момичетата бяха често насилвани. Всеки, който показа упорство, беше застрелян. Изгубих си ума от всичко, което видях. Мислех си, че, ако не намеря начин да избягам, рано или късно ще дойде и моят ред”.

А как успява да се спаси?

В навечерието на третия ден от своя плен, той имал възможност да избяга, излязъл от скривалището на „Боко Харам“ и побягнал към гората, гол и бос.
Момчето тичало през храстите в гората, когато чуло, че бойците вдигнали тревога за неговото изчезване. Започнали да стрелят. За щастие, Бабагана успял да се отърве дори без драскотина. „Имах късмет, че избягах. Имаше толкова много куршуми и гласове след мен”, спомня си той.

Първото място, където намерил убежище бил родният му град, но там никой не го приел обратно от страх, че може да е шпионин на „Боко Харам“. Дълго време се лутал, обикаляйки от село в село, докато намерил подслон в бежанския лагер в Майдугури, който сега нарича свой дом.

Психолози и експерти коментират, че всички момчета, попаднали в лапите на „Боко Харам“ са подлагани на множество ужасяващи тестове.

Например - да убият сами своите родители в знак, че са приети в групировката. След като децата го сторят, те няма при кого да се върнат и къде да намерят убежище, поради което са принудени да се примирят с плена на организацията...

Експерти разказват още, че момичетата най-често са държани като секс робини.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.