Ще се върнат ли в България?

                                                  

Ще се върнат ли в България?
28-03-2015г.
63
Адриана Аврамова

В четвъртък (26.03.15) за поредна година ученици от Немската гимназия организираха традиционния Фашинг в Зала 3 на НДК. Най-общо казано това е нещо като карнавален празник на гимназията, на който се раздават награди, а ученици и учители се забавляват заедно. На сцената се изявяват талантливи ученици, които се представят с песни, танци, скечове и прочее.

Ако никога не сте присъствали или чували за Фашинга на Немската, вероятно си мислите, че става дума за някакво си глупаво училищно тържество, само че вместо във физкултурния салон се провежда в НДК...Грешка! И първата разлика между 91 НЕГ и повечето гимназии в България.

Страхотна организация, чудесна сцена, предварително заснети клипове с номинираните, разчупени през призмата и хумора на учениците от Немската, много професионализъм, труд и... отлични резултати.

Празникът завърши с емблематичната реч на любимия учител Григор Димитров-Грегъри, който бе посрещнат с бурни аплодисменти и под звуците на „Шуми Марица”. „Да живее България. България преди всичко” - така завърши патриотичната си реч г-н Димитров.

Финалът бе поставен с химна на България, по време, на който се развя трибагреникът и всички запяха.

Красиво и някак...непретенциозно.

Защо ви разказвам за празника на Немската?

Защото искате нещо положително и се оказва, че такова нещо все пак съществува.

Има надежда. В този ден се уверих в това, гледайки накуп толкова много талантливи, усмихнати и трудолюбиви млади момчета и момичета. Те правят всичко с такава лекота и желание, че ти става едно мило и драго, че са българи...

После ти става мъчно на душата, защото същите прекрасни деца след година, две, три ще заминат някъде далеч в чужбина да учат, да работят и да се опитат да намерят щастието си извън България. И това е нормално, не можем да ги виним. Днешната България пречи на тези деца да развият всичките си заложби. Сякаш не ги иска, сякаш предпочита другото качество...

Знаете ли, едно от момчетата-победители излезе на сцената и се обърна към съучениците си с думите: ”Учете, трудете се, дерзайте и бъдете най-добрите...”.

Тези прекрасни млади хора със сигурност ще са сред най-добрите, с каквото и да се захванат. Въпросът е... къде, къде ще покажат на како са способни и научени? Ще ги видим ли отново в България? Ще се върнат ли?

На нас ни остава да се помолим един ден, някой ден, България да бъде едно по-добро място, за да заслужи тези деца, които сега ще изпрати в чужбина...за поредна година.

***

Екипът на Lentata.com поговори с г-н Григор Димитров (Грегъри) минути преди да се качи на сцената, за да изнесе речта си пред гимназистите.

Кажете ни нещо повече за Фашинга?

Това е един немски празник, карнавален, с много музика, песни и танци. Организират го нашите ученици, това е техен празник. Ако не ме лъже паметта се провежда за 46-ти път. От 4-5 години е неизменно в Зала 3 на НДК. Целта на Фашинга е учениците да направят за себе си един хубав празник. Да покажат талант, знание, възможности, стил, облекло, поведение...

А вашата така чакана реч в какво се състои?

Часовете ми започват с петминутна музика. Всички часове. Обикновено започваме с „Шуми Марица” до момента, в който разбера, че са я научили и „Велик е нашият войник”. Сега на Фашинга, когато изляза със знамето, те ще пуснат „Шуми Марица” и предполагам, че ще запеят. И след това ще бъде речта, с патриотична насоченост, после завършваме с химна...така е по традиция.

Тази година има и благотворителна кауза, в какво се състои тя?

Преди около седмица по идея на НИМ-Божидар Димитров, се организира една национална кампания за възстановяване на знакови паметници на българската държавност, духовност и култура .Става дума за голямата базилика в Плиска, т.нар. „Златна църква” в Преслав, Двореца на Асеневци на хълма Трапезица и четири манастира в Созопол. Затова ще призова учениците, така, както сме дарили средства за възстановяване на купола на изгорялата Болградска църква на бесарабските българи, дарихме средства за възстановяване стенописите на „Св. Александър Невски”, и сега се надявам да съберем средства, макар и по 2 лв., за да подпомогнем и тази идея.

На какво учи благотворителността учениците?

На благородство, на човещина. Те ще бъдат високообразовани, надявам се, че ще имат достатъчно финансови възможности и трябва да знаят, че ако дарят 1лев, той ще се върне многократно.

Много от учениците на Немската гимназия ще заминат за чужбина, след като завършат, защо не можем да ги задържим тук?

Немската гимназия е езикова гимназия. Да отидат да учат в чужбина е абсолютно нормално. Въпросът е да се върнат. Защото, ако не се върнат на практика ние изнасяме национален доход. Ако завършат, даже и да работят, да придобият  опит, самочувствие, знания и тогава се върнат, този изнесен национален доход на практика ще се възвърне.

А те ще се върнат ли...?

Надявам се... Мисля, че да.

Какво ще им пожелаете?

Най-напред да бъдат здрави, разумни, много трудолюбиви и да знаят, че са българи.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ВЕЧЕРТА НА ФАШИНГА:

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.