По следите на изгубената БЪЛГАРСКА продукция... Как да задържим парите в родната икономика?

По следите на изгубената БЪЛГАРСКА продукция... Как да задържим парите в родната икономика?
30-03-2015г.
47
Лентата

Започваме с обнадеждаващ факт -  имаме първи български хипермаркет у нас в Горна Оряховица!

Цанко Цанев отдавна имал мечта да има собствен магазин, където да може да предоставя на българина стоките, които произвежда от нивата си. Преди години, земеделският производител купува и реставрира сградата на халите в Горна Оряховица. Голяма част от стоките в магазина са произведени от Цанко. По щастлива случайност, когато земеделецът реализира мечтата си, Министерството на икономиката подкрепя идеята на малкия и средния бизнес за изграждането на хипермаркети САМО с български стоки. 

Млякото в българския хипермаркет се доставя направо от фермите, живата риба-от водоемите, а виното ще се съхранява в бъчви, от които всеки купувач да може да си налее. В магазина си Цанко Ванев предлага и пилешко, свинско и телешко месо, родно производство.

Всъщност, първият български хипермаркет у нас е отворил врати още през 2013 година. За съжаление, засега популярността му не е достатъчна.

И не се изненадваме особено!

Преди дни, заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата – Георги Стоев обяви, че едва 30 на сто от стоките на българския пазар са родно производство!

На откриването на традиционното изложение „Изберете българското“, Стоев поясни, че освен некоректната конкуренция от страна на китайската стока, повечето български фирми се задушават от разходите си, които почти надвишават приходите. Трудно се намира и сто процентова българска стока, тъй като компонентите, които са необходими за производството са внос.

И така, докато Цанко Цанев и останалите български производители се борят с тежките конкуретни условия и големите разходи, на нас остава изборът – какво и откъде да купуваме. И дали да подкрепим българското производство...

Лукан Луканов, председател на „Съюз Произведено в България”, по време на дискусия в защита на родното производство на храни „Вкуси България”, заяви:

Ако в резултат на нашата кампания, всеки българин повярва и започне да купува повече български стоки и по този начин намалим 10% вноса ще останат пари в публичните финанси на страната. Всеки, който купува чужд кашкавал, масло, зеленчуци, знае, че тези пари по линия на вносителя отиват навън и те поддържат чужди пенсионни системи и чуждото благополучие”.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.