Т'ва е всичко, чалгари - that's all folks!

Т'ва е всичко, чалгари - that's all folks!
20-04-2015г.
95
Адриана Аврамова

Спокойно, фолк почитатели! Заглавието е цитат от последната песен от хип-хоп изпълнителя Криско. Всяка прилика с действителни лица е напълно случайна.

Много пъти съм писала за чалготеките, но всеки път, когато стъпя на такова място, се намира по нещо ново, което да ме изуми. Ако досега вниманието ми се съсредоточаваше върху белото в кенефите, секса в тях или зад дискотеката и мазните кючеци, то онзи ден разбрах, че проблемите започват много по-отдалеч, за да ескалират до това, което виждаме след 03:00 часа.

 За да бъда коректна, ще ви разкажа как минава събота вечер в една софийска дискотека.

Диви пантери и чичаци

Въпреки че дискотеката се намира на централно място, в непосредствена близост до Народното събрание (защо пък не!?) и предполага наличие на минимално количество хора от София-окръг (по принцип предпочитат Студентски град), се оказа, че селяндурщината винаги надушва къде да отиде. Къси летни рокли, комбинирани със зимни ботуши и дънкови якета. Къси гащи, ставащи за тичане в парка, с боти на ток и блуза с пайети. Или вечната класика - дълга бална рокля за удобство при кючеците. Такъв е обобщено дрескода на „дивите пантери” в събота вечер.

Ако се чудите защо диви и защо пантери - така се наричат на галено днешните „коври”, отишли на дискотека с желанието да бъдат  почерпени и после опитомени от някой стабилен господин с паркирана скъпа кола пред дискотеката.

Мъжката част, представена предимно от мъже на 40+, прилежно облечени в костюми и бели ризи, оглеждаха терена за млади котенца, които да им „мъркат в краката”. Тук е моментът да отблежа, че съм впечатлена от танцовите умения на по-възрастните мъже, такива неща правят с дупетата си, че направо сложиха балета в малкия си...джоб. Какво прави възрастен мъж на такова място ...оставам сами да помислите.

Някъде към края на вечерта двата свята „стари и млади”, „момичета и мъже” намират своя общ език ... буквално.

Криско, Фики, Криско... горе-долу.

Ей, тоя Криско! В чалга дискотеките много го пускат, а иначе диджеите не искат и да чуят за него. Ама така му ходи на парчетата акомпаниментът от циганските барабанчета...да се замисли за следващите си проекти!

Та той и Стораро Джуниър определено са любимци на клиентите. И това е съвсем нормално. Единият възпява съкровеното си желание жената да му „готви, чисти и пере”, защото той е „много добро момче”, а другият набляга на актуалната тема покрай великденските празници: „Тук, всяка хиена чака да и дойде ред за козунака, да играе да не ляга”, което повярвайте ми - се приема категорично буквално от голяма част от посетителките в клуба. А козунакът е такава хубава метафора...

03:00 Купонът започва с дъжд от салфетки

Не сте били на истинска чалготека, ако на тръгване не разнасяте с обувките си парченца накъсани салфетки. В 03:00 започва купонът, който винаги и навсякъде е гарниран от дъжд от салфетки, небрежно падащ в чашите с фалшивия алкохол с вкус на спирт и аромат на лакочистител. Цената на пакет салфетки, мисля, че още върви около 20 лева (стига инфлацията да не е повлияла), та е хубаво хората на вип-а да си поръчат няколко пакета, да се знае, че „могат да го позволят”. Междудругото, със същия успех и далеч по-впечатляващо би било да мятат двулевки, тъкмо ще съберат и танцьорките около сепарето, ама кой да се сети ...

След три часа е време за ретро песни и маааазни, мазни кючеци. Няма мъжко, няма женско, всички друсат задници сякаш са попаднали на циганска сватба ...и сякаш цял живот това са правили. Феноменална гледка.

#Да си интегриран циганин

Какъв по-добър пример за интеграция на ромите от това да ги пуснете в собствената им среда да си изкарват парите. Ето - затова чалгата просперира, велика работа. Само една бърза сметка ще направя. Около 50 лева е хонорарът на един ром на вечер, за да обикаля из сепаретата и да свири на барабанчетата. Само пред мен на един такъв му бяха метнати 100 лева на двайсетачки, за да не спира да удря по барабаните. 100 лева, изкарани в рамките на 15 минути с напълно честен труд. Лошо ли му е на човека? Вие за колко работите впрочем дневно?

Ама не е виновен циганинът, че си свири и изкарва пари- музикант къща храни... Ама мен ме вълнува тоя народ откъде вади стотачките да захранва братята роми?

„Тук всяка хиена чака да й дойдат няколко стотака”

Сега ще ви кажа колко тъжно ми стана. Докато момчето на барабаните събираше двайсетачките, на съседната маса една млада танцьорка се опитваше всячески да изкопчи и тя някой лев бонус за вечерта от двама чичковци. То не беше дупене, въртене, търкане, прегръщане, опипване... какво ли не направи горкото момиче, ама не! Стиснати хора, почерпиха я чаша вино. Нейната двайсетачка щеше да й коства много повече усилия в извънработно време, отколкото на циганина. Виждате ли - не е лесно да си жена...

Все пак доста посетители ги „огря” видимо в края на вечерта, когато задръжките липсваха, спиртът беше достъчно силен и публичното натискване, граничещо с началото на порно филм беше нещо нормално....

Но днес, както обещах, историите за белото и секса ще ви ги спестя... те вървят ръка за ръка и не липсваха, но вече са нещо твърде клиширано...

Честито на печелившите, които си тръгнаха с нов партньор за вечерта и отпрашиха към близките хотели... коли ...и прочее.

Разбира се, всеки прави избор къде и как да се забавлява ... аз категорично ще преосмисля своя. Чалга културата в този й вид е опасна, и заразна.

Било кво'т било...

Т'ва е всичко, чалгари, както казва чалга идолът Криско. Порочно, с привкус на долна селяндурщина и гаден алкохол, и липсва на култура.

 Борба за двайсетачки и компания за нощта на метри от Народното събрание. Има известна символика. Има и проблем... на ЦЕЛИ поколения.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.