15-годишен българин изкара 99% на МЕНСА тест!

15-годишен българин изкара 99%  на МЕНСА тест!
23-04-2015г.
78
Лентата

Младият българин - Цветан Чуканов, има IQ 154!

Резултатите на забележителния пловдивчанин му позволяват да членува в международната организация МЕНСА, тъй като за участие в нея нивото на интелигентност трябва да е персентил от 98 или 99%.

Въпреки този шанс, тийнейджърът не е сигурен дали иска да членува в нея, заради голямата възрастова разлика между него и останалите членове. Опасенията му са, че трудно ще намери общ език с тях, освен това няма познати, които да са издържали теста, още по-малко пък да са част от организацията.

Как се стига дотук?

„Прочетох в Интернет и ми стана интересно да проверя възможностите си. Преди самия тест си направих няколко примерни, но те не са по различни формати. Исках да си проверя нивото и да видя дали имам шанс. Факт е, че на примерните се представих по-зле“, споделя момчето пред пловдивския вестник "Марица". То поканило и свои приятели да се пробват на теста, но те всички отказали.

Възпитаникът на математическата гимназия „Акад. Кирил Попов” в Пловдив е сигурен, че наблягането върху математиката в училище му е помогнало много. Въпреки това признава, че любимият му предмет не е математиката, а предпочита хуманитарните науки. Младият гений се е ориентирал към правото.

„Ако не го бях издържал, след 1 година пак щях да се явя”, обяснява тийнейджърът. Разказва още, че баща му е издържал подобен тест по времето на социализма, но тогава било забранено да се разкриват резултатите.

В България най-често се явяват младежи между 20 и 30 години, защото добрите резултати ще им отворят вратите на много западни университети.

Тестът съдържа 45 въпроса, 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие 9-та вярна фигура. Цветан разкри, че има логически съждения и прогресии.

Христо Радков, председателят на МЕНСА – България, разкрива, че младежите между 18 и 22 години са с най голям процент успеваемост, защото на тази възраст мозъкът работи най-бързо.

В София има най-много кандидати за МЕНСА. Провеждат се два изпита месечно срещу такса от 25 лв. Организацията е строга, а проверяващите нямат право да изнасят резултатите публично.

Колкото до Цветан, споделяме успеха му и искрено се надяваме, че ще запази този самороден ум в териториите на България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.