ЕК осъди България заради цифровизацията! Чакат ни глоби от стотици хиляди евро?

ЕК осъди България заради цифровизацията! Чакат ни глоби от стотици хиляди евро?
24-04-2015г.
41
Лентата

Монополът при мултиплексите стана причина Съдът на европейските общности в Люксембург да осъди България за нарушаване на три европейски директиви при въвеждането на цифровизацията.

В 28 страници съдът обяснява, че държавата е действала против конкуренцията при мултиплексите и така е нарушила директивата за конкуренцията, рамковата директива на ЕС и директивата за резрешение.

В решението на ЕК пише, че България незабавно трябва да отстрани установените нарушения, в противен случай я грозят глоби в размер между 20 000 и 200 000 евро на ден, според в. „Капитал“.

Проблемът произтича от проведените конкурси още по времето на „Тройната коалиция“. Фирмите, които спечелиха възможността да разпространяват безплатния за гражданите цифров телевизионен сигнал в ефира и в момента държат правата на мултиплексите, са „НУРТС България" и "Фърст диджитъл".

И двете фирми бяха под контрола на Цветан Василев и бяха част от „сделката за едно евро“, където беше продадена и БТК. Фирмата купувач пък се оказа фантом.

И съответно -  Европейската комисия заведе делото заради дискриминационен начин на провеждане на конкурсите.

ЕК посочва следните нарушения:

-        в конкурса за мултиплекси не са допуснати доставчици на телевизионно съдържание, които не излъчват програмите си в България и свързаните с тях лица;

-       забраната спечелилите конкурсите да ползват цифрови честоти да изграждат собствени електронни съобщителни мрежи за пренос на радио и телевизионни програми също е посочено като нарушение;

Жалбата за случилото се е подадена от Христо Грозев.  В интервю за OFFNews той зааяви: „ Има риск зрителите в България да останат без безплатна цифрова телевизия, всичко зависи от поведението на властта“.

Според него най-доброто решение е национализация на на мултиплексите, независимо от техните собственици и акционери.

Юристите смятат, че вероятно лицензите на мултиплексите ще бъдат отнети и/или ще се проведат нови конкурси за оператори.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.