Турция ни порица? Защо привика българския посланик в Анкара...

Турция ни порица? Защо привика българския посланик в Анкара...
27-04-2015г.
15
Лентата

Около 100-годишнината от арменския геноцид се разбуниха много духове. Тази тема бе обсъждана, както в социалните мрежи, така и в парламента.

Ясно е, че основният проблем беше дали нашата страна трябва да признае, че е съществувал такъв геноцид. Депутатите решиха - геноцид не е имало, но „масово изтребление“ – да.

Реакцията от южната ни съседка не закъсня.

От прессъобщение на Министерството на външните работи се разбра, посланикът на България в Анкара е бил привикан във Външното министерство на Турция, за да дава обяснения за декларацията, приета от българския парламент по предложение на партия „Атака”, с която България признава „масово изтребление” над арменския народ в Османската империя.

Декларацията бе приета на 24 април - денят, в който светът почита арменския геноцид, извършен в периода 1915-1922 г. и обявява 24 април за ден на възпоменание на неговите жертви.

Турция така и не признава, че е имало такъв геноцид. Турското становище е, че имало около половин милион смъртни случаи на арменци. Армения твърди обаче, че са три пъти повече.

В прессъобщение се казва, че посланикът е извикан на 25-ти април във Външното министерство и се допълва още:

 „Турската страна изложи своите виждания, свързани със събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и за начина и последствията от неговото приемане.

В отговор българският посланик Красимир Тулечки разясни характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция.

Българската страна подчертава своето желание за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел”.

Явно опасенията на нашите политици, че, ако признаят аремнския геноцид това ще се отрази на отношенията ни с Турция не са напразни, но това означава ли, че трябва да подвиваме опашка съвсем безпринципно по този важен въпрос?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.