Мощността на земетресението в Непал - колкото на 20 водородни бомби!

Мощността на земетресението в Непал - колкото на 20 водородни бомби!
27-04-2015г.
18
Лентата

През последните години държавата Непал е жертва на няколко земетресения. Според експерти това се дължи на близостта й до Еверест и до най-високата планинска верига в света, което е причинило сблъсъка между две гигантски тектонични плочи.

Този път страната преживя най-голямата сеизмична катастрофа за последните 80 години.

Земетресението е било с магнитут 7,8 по Рихтер, което се равнява на 20 термоядрени бомби. Всяка от тях по-голяма от бомбата, която опустоши Хирошима.

Друга причина за огромната трагедия е, че епицентърът на земетресението е бил на 40 километра северозападно от най- гъсто населена част на Непал, столицата Катманду.

Освен това, огромно въздействие е оказала и плиткостта на труса, едва 10-15 км под земята. Което е причината за силното разлюляване на земните пластове.


Непал е особено податлив на земетресения, защото неговата позиция е на кръстопътната точка между две гигантски тектонични плочи, които изтласкват Еверест и останалата част от хималайската планинска верига с няколко милиметра, всяка година.
Когато плочите застанат една срещу друга, започват да се „бутат“ , което причинява триене, а това от своя страна генерира напрежение и енергия.

Тази енергия се натрупва и довежда до разкъсване на земната кора и е причината за опустошителното земетресение.

Експертите дори твърдят, че макар трусът да е причинил сериозна разруха, сценарият е можел да бъде дори и по-лош...

източник: в. Independent

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.