Религиозно: в Непал убиват близо 300 000 животни на всеки 5 години!

Религиозно: в Непал убиват близо 300 000 животни на всеки 5 години!
28-04-2015г.
106
Лентата

Стотици хиляди животни биват избивани на хиндуистка церемония, която се провежда на всеки 5 години.

За последен път е проведена през 2009 г., когато са отнети животите на над 250 000 животни, предимно биволи, птици и овце.

Събитието е в чест на хиндуистката богиня на силата Гадхимай и цели да я омилостиви. Но изглежда, че „омилостивяването“ не е било успешно, предвид скорошните земестресения в Непал, които отнеха живота на около 4000 души.

Церемонията стартира в петък с масовото убийство на над 100 000 животни.

Милиони южноазиатци се включват в клането или пък само присъстват. То се  провежда в град Бариарпур, област Вага, близо до индианската граница на Непал. Ритуалното клане протича 2 дни, но в мрежата изтекоха снимки само от първия ден, от който жертвите са малко, в сравнение с крайния резултат от около 300 000 животни.

Данните са на активистите за правата на животите PETA,които от години провеждат кампания за спирането на ужасната традиция. Въпреки това тазгодишните организатори са обещали, че  мъртвите животни във фестивала ще бъдат повече от всякога. Около 2,5 милиона поклонници се включиха в фестивала.

Официалната местна медия Yogendra Prasad Dulal заяви, че е „невъзможно да се оцени” общият брой на умъртвените животни досега.

Това е велик ден“ – казва Мангал Чаудхари – главен свещеник в най-големия храм на богинята Гадхимай. „Жертвоприношението на биволите приключи, но в събота ще продължим с ритуалите с кози и други животни“.

В първия ден са убити над 100 000 кози и  6 000 биволи, споделя още свещеникът. Очаква се тържествата да отнемат над 300 000 невинни живота от животни, умиращи в името на богинята на силата. Вярва се, че колкото повече жертвоприношения има, толкова повече късмет и успех ще донесе богинята на вярващите.

По повод ужасяващия фестивал, местната власт казва, че не може да забрани честванията на поклонниците, защото „ще нарани техните чувства“. С тази цел властите осигуряват достатъчно полиция, която да охранява фестивала и да осуети евентуални сблъсъци между активисти и вярващи.

„Това е ритуал, свързан с вярата на хората,” каза Йогендра Дулал, помощник-администратор на областта Bara, където се намира храмът. „Ние не можем да нараним  чувствата  им и да  забраним практиката.”.

Над 80% от населението на Непал (27 млн.д.) са хиндуисти, но за разлика от повечето хиндуисти в съседна Индия, те често жертват животни, за да успокояват боговете.

Фестивалите започват с тържествено убиване на 5 животни: плъх, козел, петел, прасе и гълъб. За хиндуистите кравите са свещени животни, но от снимките става ясно, че и на тях не им се е разминал ножът...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.