Валя Войкова: „Защо уволниха полицаи, които са изпълнявали нареждания?”

Валя Войкова: „Защо уволниха полицаи, които са изпълнявали нареждания?”
30-04-2015г.
164
Мария Маркова-Марчела

Мария Маркова-Марчела разговаря с журналиста от ТВ7 Валентина Войкова – как се роди този „панаир”, както го нарече премиерът, бяха ли подготвени за такава акция хората в телевизията и какво означава всичко, което вчера видяхме...

За инструкциите отгоре, дърпането на шалтера и показната саморазправа, четете тук.

 

Бяхте ли подготвени, ти и твоите колеги за това, което се случи днес в телевизията?

Не, определено нe бяхме подготвени. Срещу телевизията от почти година има непрестанни атаки от всякакво естество. Тези атаки ги определям като психологически тормоз върху работещите в медията. Телевизията беше жертва на много сценарии, спомнете си скандала с предишния синдик Панайот Велков, за когото се установиха редица злоупотреби със служебно положение и чиято първа и единствена функция беше да влезе и да затвори телевизията. Този човек стана синдик, както се казва за една нощ. Толкова почти продължи и дейността му. Да не говорим за всички спекулации и по медиите, според които досега ни затваряха поне 50 пъти. Истината е, че тази последна акция беше брутална. Как е възможно 100 полицаи и 10 хамали плюс ЧСИ и юристи на КТБ да нахлуят, да се опитат да спрат работата на журналистите под предлог, че идват да вземат част от имуществото. Не е имало нито съпротива от наша страна, нито противопоставяне.

Имаше ли някакво предупреждение от ръководството, което е знаело, че предстои такова изземване?

 Не. И смятам, че ако наистина говорим за търговско-частни отношения, тези неща в нормалните държави се уреждат по закон и те не засягат пряко работния процес и служителите. За да съм по-ясна – ако аз дължа на Гошо пари – търся си ги от него или по съдебен път. За съжаление, тук случаят се оказа друг. Тези хора дойдоха в телевизията не, за да си вземат имуществото по опис, а със съвсем друга цел – да ни затворят. Да дръпнат шалтера.

Какви последствия смяташ, че трябва да има тази показна акция?

Какви – идеята е да се спре една медия, която в момента е независима и говори без грам цензура. А последствията не бяха преценени от този, който е поръчал акцията. Не беше преценено, че имаш работа с журналисти, че ние търсим истината и правата си, че това не е като да затвориш цех за шивашки изделия. Нормално е да има камери като отиваш в телевизия, нормално е да има и въпроси.

И, ако наистина ви бяха „спряли тока“ днес, ако се бяха ориентирали бързо от кое копче се изключва ефира, щяха ли последствията да са същите, каквито премиерът Борисов и министър Бъчварова обещаха?

Ако бяха спряли тока, буквално казано, пак повтарям ние сме журналисти – щяхме да измислим начин пак да питаме и да търсим. Истината е, че г-жа Бъчварова лично дойде в телевизията, истината е, че има двама уволнени висши полицаи, веднага след случая. Но аз питам – защо уволниха тези хора при положение, че те са изпълнявали нареждания?!? Защо имаше 100 души полиция, при положение, че говорим за търговско-частни отношения и всичко уж е законно. Не е имало неподчинение, а само съдействие от наша страна и камери. Журналистите и полицията в общия случай работят заедно и са от една и съща страна на барикадата. Вчера бяха поставени от различни страни. Защо? А за г-н Борисов, разбирам цялата му лична неприязън към медията от времето, когато Николай Бареков беше директор, но нещата отдавна са се променили. И може би тези чувства трябва да са насочени към конкретни хора, а не към медията като цяло. Това е същото като с полицаите!

Защо според теб на премиера и министъра на вътрешните работи им трябваха повече от шест часа, за да реагират на този цирк?

Защото циркът се разрастваше във времето. Кой е този смелчага, който на своя глава изсипва толкова полицаи и затваря входовете на телевизията? И аз това питам! Уволнените шефове на полицията или са безразсъдни смелчаци, които на своя глава взимат решения – или са бушони.

Възможно ли е, според теб, премиерът и министър Бъчварова наистина да са толкова изненадани и шокирани от тези драстични (както министъра ги нарече) мерки?

Не мисля.

Ти лично като журанлист вчера как се почувства, когато разбра, че ако изобщо те допуснат в сградата на телевизията, може би ще се наложи да си вършиш работата в присъствието на органите на МВР?

Не ми беше сбъднат сън. Честно. Но и не очаквах събитията да ескалират толкова много .

Белег на какво е това насилствено спиране на телевизия в ефир?

Това е проекция на ситуацията в държавата. Усещането за беззаконие и безнаказаност, за някои хора.

Доколко е възможно нещо подобно да се случи на друга национална медия - като абсолютно изключвам чисто икономическия аспект на проблема от този въпрос?

 Невъзможно! В белия свят - абсурд. Говорих с много, повярвай ми с много хора извън България от целия свят, колеги – абсурд! За съжаление, този цирк го видяха и извън България!

Какво би отговорили на хората, които мислят, че в момента сърбате попара, която сами сте си надробили?

Цялата омраза срещу медията е от времето на Николай Бареков – той си тръгна от телевизията, други хора го последваха. Не си мислете, че по негово време не е имало сериозна вътрешна съпротива за някои решения. В момента в медията работят професионалисти, които стува ми се плащат много висока цена. А цената трябва да я плати друг човек. Може би е време тези атаки да приключат или да се насочат в правилната посока.

Какво би казала на онези, на които им се струва нелепо точно вие да крещите възмутено „КОЙ“ пред портите на телевизията, за която преди време се смяташе, че обслужва интересите именно на КОЙ?

Не съм обслужвала нито кой, нито какво.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.