Гергьовден - голямата касапница? Една различна версия за днешния ден...

Гергьовден - голямата касапница? Една различна версия за днешния ден...
06-05-2015г.
95
Лентата

Днес е един от най-големите християнски празници – Гергьовден.

Кървавата касапница, която се случва ежегодно около празника, обаче, няма много общо с вярата и религията. В това са  убедени вегетарианците у нас.

Ежегодно хиляди животни се пренасят в жертва на човешката алчност, чревоугодничество и глупост, под претекст, че такава е традицията.

Но защо се противопоставяме на избиването на норки в Стара Загора, а приемаме избиването на агнета в национален мащаб?

Заради всички тези неотговорени въпроси - Българското вегетарианско общество стартира кампания в подкрепа на невинните животни, освен това изпрати:

„ОТВОРЕНО ПИСМО ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ – ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ с копие ДО ПРЕЗИДЕНТА и МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на РБ, ДО НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ
ОТНОСНО
специфични традиции и обичаи по време на Православно-християнски празници

Ваше Светейшество,

Обръщаме се към Вас като Глава на Българската Православна Църква. Молим да представите нашето писмо пред Светия Синод и да се вземе отношение по изложеното тук.

Наближава един от най-големите и най-чествани християнски празници в България – свързаният със св. Георги Победоносец празник, Гергьовден. Традиционен не само в празнуването, но и в трапезата – отбелязван с многочислени курбани за здраве, закрила от злини и омилостивяване на Бог и природа. Но какво са курбаните? Кървави „жертвоприношения“, които определено не са християнски, а в XXI-ви век не са и етични. Езическа и старозаветна традиция, която би трябвало да е напълно отживяла след Христовата повеля: „Милост искам, а не жертва.“ (Матей 9:13, 12:7) и особено след разпятието Му на кръста като Агнец Божий. Да се осъзнае, че една традиция е отживелица – е будност! А след това се иска смелост промяната да се приложи.

Смятаме, че е недопустимо участието и още повече утвърждаването от Църквата на този варварски ритуал, след като Иисус Христос оставя нова формула за връзка и съпричастност с Бога чрез тайнството на причастяването с хляб и вино, преобратени в кръвта и тялото Господни.

Парадоксално е дори това, че след пълните 40-дневни пости, предшестващи празника на Възкресение Христово, изведнъж трапезата ни традиционно се оказва отрупана с тежки месни ястия, допълнени от козунаци и яйца, което дори и да е оправдано от канонична гледна точка, е напълно в разрез с всякакви здравословни норми.

За нас е наистина непонятна самата същност на курбана. Осъзнава ли се изобщо, че се търси лично благополучие и здраве чрез отнемането на живот? Вероятно в миналото е имало своите основания за допустимост, но отговорност на институцията Църква днес е да преосмисля ритуалите от древността и да ги осъвременява! Така, както в периода преди падането на България под турско робство, се приема исихазма в българското православие, внасяйки силна струя аскетизъм и одухотвореност.

Особено фрапираща е новината за съвместен – на християни и мюсюлмани – масов курбан в гр.Кърджали. Ние приветстваме подаването на ръка между религиите, но поводът е оскърбителен в същността си.

Считаме, че актът на жертвоприношение е нехристиянски и нехуманен! Обръщаме се към Негово светейшество Патриархът на Българскта Православна Църква, за да бъдат предприети незабавни действия за преразглеждане на подобни „ритуали“, оправдавани като част от християнските традиции и ценности.

Бог е Дух и с Дух и Истина иска да Му се кланяте (Йоан 4:24) – а не с курбани!

С уважение:

Българско Вегетарианско Общество”

Част от кампанията са и тези изображения, в които обаче няма агне, а козле. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.