БЕЗ ВЪЗМЕЗДИЕ. Крият ли турски дипломати убиец на пътя?

БЕЗ ВЪЗМЕЗДИЕ. Крият ли турски дипломати убиец на пътя?
08-05-2015г.
31
Лентата

Това искат да знаят близките на 25-годишния Мариян, пометен от Поршето на турчина Ибрахим на Околовръстното край София. Случай, който бе подминат като статистика. Но дали зад „черната хроника” и този път не седят „връзки”, изкупуване на вина чрез пари, властови чадър или друго? Вече ни стана навик да виждаме в България – близките на жертвите да търсят утеха, но държавата като слепец-продажник да им отнема справедливостта.

Затова днес ви разказваме за катастрофата, отнела живота на 25-годишния Мариян, която все още тъне в неясноти, догадки и важни пропуски.

Какво се случи?

На 26 април, той и приятелят му Явор се притичали на помощ на автомбил, спрял в най-дясната лента на Околовръстното шосе на София, заради авария. Момичето в него – Елена, се обадила на Мариян и, когато той и Явор пристигнали, спрели автомобила си зад нейния и пуснали аварийните.

Щом момчетата слезли, за да огледат първия автомобил, ги връхлетяла трета кола – „Порше Кайен”, управлявано от турски гражданин.

В този момент Мариян успява да избута Явор, за да го предпази от удара и така става единствената жертва от катастрофата. Главата му се удря в стъклото на автомобила и му причинява черепно-мозъчна травма, оказала се фатална.

Очевидци веднага се обадили на 112, но линейката пристигнала едва след 20 минути. На всичкото отгоре се оказало, че е тя е за седящ гражданин, затова трябвало да пристигне втора линейка. Мариян е откаран във ВМА и  след тежка 5-часова операция, състоянието му останало критично.

По-късно младежът изпаднал в мозъчна смърт.

Неговите близки решили да дарят органите му, като така Мариян спасява не само Явор, но и още 4 души със спешна нужда от трансплантанция.

Къде обаче е възмездието за неговата саможертва?

Турският гражданин на име Ибрахим (на снимката) е студент по медицина у нас.

Джипът му е със синя регистрационна табела, която получават временно пребиваващите у нас чужденци от държави извън ЕС. Ибрахим твърди, че е спазил ограничението от 80 км/ч., но десетки очевидци на катастрофата твърдят, че е карал с поне 130- 150 км/ч. Друго доказателство за превишената му скорост е фактът, че колата му е мощна и според италианско проучване спирачният път на „Порше Кайен“ при 100 км/ч е 39,1 м. Спирачният път на Ибрахим е доста повече. Очевидците споделят също, че е карал като на слалом, изпреварвайки рисково и отляво, и отдясно. Когато обаче е поискал да изпревари и двете спрели коли в дясната лента, не е могъл, тъй като в лявата се е движела каравана с немски граждани, спазващи ограничението от 80 км/ч. След Поршето пък е имало други луксозни коли, също с транзитни номера, които веднага спрели при мястото на катастрофата и останали там, неясно защо. По-късно се появил и дипломатически автомобил.

(колата на Ибрахим)

Множеството очевидци обаче не са взети под внимание, а Явор и Елена не са разпитани над 10 дни след катастрофата, неясно защо.

С цел да изясни случилото се, с нас се свърза близка приятелка на загиналия Мариян – Ванина.

В интервю за Лентата тя разказва подробноститте около фаталната катастрофа, които никой не потърси. И говори за неща, които никой не пожелал да попита...

*****

Защо решихте да се свържете с нас?    
Защото не проумявам как може основните свидетели  все още да не са разпитани. Разбирам, че тече следствие в момента и все още не се дава информация, защото братът на Мариян ходи в полицията и не му казват нищо. Но и очевидците се възмущават, че никой не ги разпитва. Когато има ПТП, участниците веднага се разпитват, за да не забравят важни неща от самата случка, нали са важни и в съда после. А тук са минали вече 9-10 дни...

И все още не са ги разпитали?
Преди 2 дни, когато се чух с майката на Мариян, все още не бяха. Мога да се свържа с нея и да я попитам. Аз бях много близка до цялото му семейство. Мариян почина, всички сме толкова афектирани – случилото се не е просто пътно произшествие, а човешка смърт. И все пак, не се обърна внимание на катастрофата, а на това, че след смъртта си Мариян е станал донор на органи. В това няма нищо лошо, трябва да има повече такива хора като него, но нищо повече не се спомена. Само от Нова ТВ направиха репортаж защо 5 дни не е разпитан никой, оттам насетне всичко затихна.

Има ли нещо, което очевидците – Явор и Ели не са могли да споделят с полицията или медиите, а е важно да се каже?
Момичето е в силен шок –  била е все още в колата, когато катастрофата се случила, тъй като Мариян и Явор тъкмо пристигнали. Когато „Поршето” ударило колата на момчетата, се получил верижен удар и тя може да опише самия удар. Само мъжът й коментира случилото се (той минал случайно покрай местопроизшествието). А Явор, дори и да иска да каже нещо, не са го извикали. Той разказа, че малко след сблъсъка зад джипа е спряла друга кола със сини номера, а след това е пристигнал дипломатически автомобил – „Мерцедес S класа“ с червени дипломатически номера, но това никоя медия не го отрази. Когато се случил сблъсъкът, Явор отишъл да блъска по джипа и твърди, че е видял пистолет в жабката. По-късно, когато дошла втората кола, хората от джипа „Порше Кайен“ са дали някакви ножове на своите приятели от втората спряла кола.  Има и още една важна подробност – катастрофата се случва около 12, а братът на Мариян е извикан в полицията чак в 10 ч, за да разкаже какво знае. Това са много часове и е странно, че всичко се бави толкова... Това възмути изключително много майката на Мариян, защото никой не ги е потърсил и никой не им казвал какво се случва! Три дни подред брат му ходи в полицията с вуйчо му, бивш полицай, също много възмутен, че не се казва абсолютно нищо. Обяснявахме си го с това, че се води следствие.

Какви са последствията за турския студент?
Това се опитваме да разберем и ние. Нищо не се знае – дали е задържан, дали са повдигнати изобщо някакви обвинения. Единствено знаем, от разказа на Явор, че след около 5-6 мин., след сблъсъка идва още една кола със сини номера, а по някое време е дошъл и дипломатически автомобил с червени номера. Притесняваме се да няма чадър над това момче, очевидно не е случаен... А всички знаем, че неслучайните хора в България си плащат и всичко се забравя.

Значи смятате, че той може да потули случилото се?
Абсолютно, той може да напусне и страната дори. Много пъти се е случвало така...

А какво според вас трябва да се случи с него?
Каквото и да се случи, няма да ни върне ангелчето, просто поне нещо трябва да се случи! Знаете, че сме в страната на абсурдите... И проблемът идва оттам, че явно има замесени дипломати, затова сигурно няма нищо да стане.

Какво според вас би се случило, ако български шофьор предизвика същата катастрофа в Турция?
Аз четох ужасяващи коментари какво се случва в Турция, когато има катастрофа. Това обяснява и защо турчинът е стоял заключен през цялото време – защото в Турция, когато блъснеш някого, веднага роднините натрошавали джиповете, изваждали хората, биели се... Никъде не е аборигенско като при нас.

В  мрежата има хора, които обвиняват Мариян и приятелите му за това, че са спрели неправилно в дясната лента на Околовръстното. Според вас те имат ли някаква вина за катастрофата или вината е изцяло на турския гражданин?

Принципно, това е аварийна лента. Единственото, което са направили неправилно е, че не са сложили триъгълник. Иначе аварийните си светеха дори, когато вече се беше случила катастрофата. Липсвал е единствено триъгълник, но свидетели казват, че нямало и 10 секунди, откакто Мариян и Явор са слезли, единият отишъл на капака, другият – до вратата и дори Мариян да беше тръгнал да вади триъгълник, той щеше да си остане с него... Всичко е станало много бързо. Не е като да са се събрали около колата на събор да си приказват.  Дори и да е тръгнал да вади триъгълника, джипът пак е щял да го връхлети в това време.

Имало ли е някакъв контакт между Явор и Ибрахим?

Не, Явор е блъскал по джипа, но Ибрахим и спътниците му заключили и не излезли от там, докато не дошла полицията. Вътре е имало 1 или 2 души, тръгнали на пикник в Панчарево. После си мълчали, нямало разправии.

А Явор как описва реакциите Ибрахим?
Абсолютно неутрално, Ибрахим само е стоял и мълчал.

*****

По-късно Ванина разговаря с майката на починалия младеж, за да ни даде повече информация. От нея става ясно, че Елена и Явор са разпитани едва вчера – на 7 май.

Майката не проумява как може да има катастрофи ежедневно и веднага  да се разбира кой е виновникът за тях, а в случая на сина й да има един турски гражданин, за когото не се знае нищо.

Закъснението на линейката тя определя като „ежедневие“ в България и не я изненадва особено.

За Ибрахим обаче  дочула, че е или син на турския посланик, или син на пресаташе на турския посланик. Отбелязва също, че дрегер е направен, но няма тест за наркотици.

На семейството все още не е дадена никаква информация за случилото се, освен, че ще се води следствие, а то, както знаем от опит, може да се влачи много, много, много дълго време...

Тъжно е, когато смъртта на млад и очевидно доблестен човек като Мариян остава само поредното име в черната хроника на „войната“ по пътищата.  Близките са скептични, че виновникът от турски произход ще си получи заслуженото, но въпреки това таят последните си надежди към Съдебната система у нас.

Дали обаче ще дочакат някаква справедливост?

(На снимката: Мариян, който спаси 5 човека чрез смъртта си...)

АВТОР: Каролина Касабова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.