Какъв ден е 9 май?

Какъв ден е 9 май?
09-05-2015г.
68
Гост-автор

Писателят Христо Стоянов с коментар по темата - какъв ден е 9 май - специално за Lentata.com. 

На пръв поглед опозицията - „ДЕН ПОБЕДы” или „ДЕН НА ЕВ-РОПА” е девети май напомня на вечния философски въпрос за кокошката и яйцето.

Но и за пореден път ни напомня, че „Историята учи, че човечеството не се учи от историята”…

Но тази година като че ли девети май раздели отново християнския свят – католическа и протестантска Европа обърна гръб на Ортодокса. И докато ислямът стъпва на краката си ние тука си мерим чий фашизъм е по фашизъм – Хитлеровият или Сталиновият. А загиналите в тази война 26 млн. съветски войници и офицери отдавна вече са се прегърнали в гробовете със своите немски врагове. А мъртвият, както казва поетът, „не ни е враг”…

Странно е, че България като че ли обърна гръб на славянството. И ми става странно в тази държава – искаме да унищожаваме паметници. Боядисваме паметници – върхът на националния ни героизъм е като националната ни политика – бояджийски героизъм.

Паметниците в България кървят, болни са от някаква странна форма на схизмата…

Но най-страшното в момента е отношението на Европа към парада в Русия.

От една страна, не уважавайки парада те символично показват, че оневиняват Хитлер – за мене има такова значение само действието на Меркел в случая и на нейния отколешен съюзник Плевнелиев. И като прибавим и тяхната яростна защита на действията на украинското правителство срещу руското население в Украйна разбираме, че под прикритието на „европейска ценностна система” фашизмът идва с нова маска…

За мен девети май е памет. Памет за тези, които живяха за своята родина, за своите родини. И в този смисъл, и в този си вид Европа не съществува.

Девети май е Ден на победата. И дано не се повтори. Въпреки че някой иска да го направи и този някой не е Русия…

АВТОР: ХРИСТО СТОЯНОВ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.