НЯМА КАТАРЦИ ЗА ЦЕНТРАЛНАТА БАНЯ

НЯМА КАТАРЦИ ЗА ЦЕНТРАЛНАТА БАНЯ
20-05-2015г.
41
акад. Петър Иванов

Българските големци ламтят за визити в чужди страни, особен интерес имат към по-далечните и по-екзотичните дестинации.

Тези дни президентът д-р хонорис кауза Плевнелиев посети Хърватия, Монголия и Република Корея. Каква беше целта и какви бяха ползите за България от тези посещения никой не разбра.

Премиерът генерал-лейтенант Борисов посети за пореден път атрактивното и свръхбогато арабско емирство Катар. Всяка година 4-5 делегации ходят на държавни разноски в тази любима на властта ислямска монархия. За пръв път ген. Борисов гостува там през март 2010 г., уж за газови преговори, но домакините отказали тогава да обсъждат темата, разговорите се насочили към ловния туризъм, към спорта и към други маргинални сфери. Полза от посещението - абсолютно никаква.

На следващата година на летище „София” самолет на Катар Еъруейс беше посрещнат с воден салют. Още в първите минути на посрещането Борисов не пропусна да демонстрира специфичния си хумор, като подчерта, че линията с Катар била договорена по време на неговото посещение и се родила от един бас и една шега?!?

След още една година, през март 2012 г.,водачът на ГЕРБ пак отскочи до емирството. Тогава заведе 7 министри: подсъдимия Цветан Цветанов, Николай Младенов, Трайчо Трайков (впоследствие уволнен, защото не бил където трябва, а ходел на плаж), подсъдимия Мирослав Найденов, Лилито Павлова, Ивайло Московски и Аню Ангелов. С него беше кметицата на София Йорданка Фандъкова, която щяла да търси инвеститори за софийската Централна баня и за банята в с. Банкя, Румито Бъчварова, няколко кмета и разни началници на агенции и спортни федерации.

С чартърен полет за към Катар отпътували и простодушни бизнесмени от 103 български фирми, които се очаквало да цопнат в кацата с (инвестиционен) мед на арабските шейхове. Там били Гришата Ганчев, Петя Славова, Огнян Донев, Никито Банев и други наши олигарси. Обаче на широко рекламирания българо-катарски бизнес форум в зала "Цюрих" в хотел „Мьовенпик" в центъра на Доха, в 10 часа сутринта на втория ден от посещението, настъпили смут и потресение: от поканените 500 на брой фирми от Катар не дошла нито една (!) и в залата били единствено стегнатите за преговори български бизнесмени с чантите си. Причината за отсъствието на домакините била... горещото време, което, между нас казано, си е чиста подигравка, в тази част на света винаги си е горещо. По втория начин, извън несъстоялия се бизнес форум, катарците отворили приказка само за агнета, голф игрище някъде по Черноморието и османски архиви по нашите музеи. А поискали хитреците да им дадем (подарим) и лиценза за българското кисело мляко. Това е.

Кой печели, кой губи от тези "бизнес разговори" е реторичен въпрос.

Нашият талантлив премиер като израз на позитивните и бързо развиващи се отношения между Катар и България подарил на емира Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани подарък, изпълнен с държавническа символика: позлатен български пистолет и карта на Катар (за ориентиране на емира къде се намира). После по живо по здраво всички българи се завърнали в отечеството си с арабски загар на телата си.

За следващите българо-катарски посещения и срещи не ми се говори, те са същите. По-интересно е последното правителствено посещение на ген. Борисов в Катар. В делегацията са пак 7 (сакрално число от "1001 нощ") министри: В делегацията, освен премиера, са включени още Румито Бъчварова и министрите Владислав Горанов, Лилито Павлова, Десито Танева, Ивайло Московски, Божидар Лукарски и Теменужка Петкова. Подборът е перфектен за един уикенд: 4 дами и 4 кавалера. Както се разбра, освен удоволствието от разходката, платена с пари на глупавите и бедни български данъкоплатци, други особени ползи не са регистрирани. Програмата на посещението включвала среща с двама висши шейхове и с... директора на Комитета за подготовка на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Какво ли са обсъждали този директор и център-нападателят на "Бистришките тигри", турне в Катар по време на Световното?

Иначе Катар инвестира в различни страни по света около 70 милиарда долара годишно. В съседна Гърция катарските инвестиции са над 1 000 милиона долара. У нас досега фактичеси няма инвестиран нито един долар от емирството.

Единствената страна в Европа без катарски инвестиции е България. Въпреки многолюдните и дълготрайни всякакви посещения и правителствени делегации от 6 години нищо прагматично не е постигнато. Били са договорени наистина едни 90 милона долара за земеделието, но за определения в договора срок от българска страна не се е появил нито един проект. Била постигната отсрочка. И след нея - пак нищо от наша страна.

Тогава излиза, че за нашето правителство емирството Катар е просто една уикендна дестинация, за плаж, моабети и разни други работи с избрани персони. Централната баня в София има да чака богати араби!

акад. Петър Иванов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.