Родителите ли провалят децата си?

Родителите ли провалят децата си?
22-05-2015г.
41
Костадин Костов

В дните на матурите избухна поредния скандал. Репортер на Нова телевизия се сдоби с верните отговори на теста по БЕЛ. Срещу една скромна сума едно момиче си купи отговори, които й дават солиден шанс да влезе в някои от най-престижните български университети. Да учи, да получи образование и после да работи, да изкарва пари срещу диплома, която е била предварително продадена. Явно в България, освен че можеш да си купиш матурите, можеш да си купиш и самата диплома.

Тогава къде остава смисълът на образованието?

И дали родителите са виновни за моралния упадък на децата си, готови да дадат парите си за една фалшива матура, диплома, кариера….?!

След като купуването на матури е бизнес, който върви от години, то тогава откъде бъдещите студенти имат пари, за да си го позволят? Логично е да помислим, че от амбициозните им родители. Може би те не знаят за какво дават парите си, но все пак не е ли логично, да попиташ детето си - защо му трябват 100 лв. дни преди матурите...

Явно всички родители са забравили в какъв свят живеем.

Децата им получават коли веднага щом получат книжка. Качват се на новите си скъпи автомобили и започват да се чувстват като рали състезатели, които обаче само преди няколко дни са разбрали колко точно скорости има колата.

Защо му е на това дете кола? Все едно да му купите пистолет и да махнете предпазителя…

Да, родителите са оставили децата си на пълна свобода. Пускат ги на дискотека още преди да са навършили 16 години и им се струва нормално, че те не се прибират по цели нощи. Че скитат сами, не знаят къде са, не знаят, че носят ножове. Да, именно ножове.

Онзи ден в един от автобусите в столицата влязоха три деца. Не бяха на повече от 14. Момичето си свали панталона и започна да се смее истерично. Сигурно беше дрогирано. Едно от момчета носеше чорапогащник на главата си и нож в джоба си... Демонстрираха „сила” и простотия...

Тези деца не изглеждаха като изпаднали или бедни, напротив - имаха модерни телефони и хубави дрехи.

Все нещата, които са купени от родители им, същите тези родители, на които не им пука, че децата им се дрогират…

Същите тези родители, които след няколко години ще им дадат по едни 150 лв, за да си купят матурите.

Е, скъпи българи, чувствате ли се добри родители?

Купихте на децата си коли, които не могат да карат...

Позволявате им да правят всичко - което си поискат....

Сега им купувате и образование.

После ги изпращате да учат в чужбина и повтаряте на всички съседи и роднини, колко умно е детето ви…

Дано после да не обвинявате някой друг за провала на децата си, които не са постигнали нищичко без помощ в живота си и са се превърнали в хора, неспособни да направят дори и една крачка сами в правилната посока!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.