Неравенството между бедни и богати расте!

Неравенството между бедни и богати расте!
22-05-2015г.
26
Лентата

Пропастта между бедни и богати  се уголемява все повече, стана ясно от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Нарастващата разлика между двете класи на бедни и богати  хора оказва негативно влияние, защото може да доведе до нарушаване на обществената структура в повечето по-развити страни, а и пречи сериозно на икономическия растеж, предаде  Асошиейтед прес.

Би Би Си допълва още, че в 34-те страни членки на организацията 10-те най-богати процента от населението печелят 9,6 пъти повече от дохода на 10-те най-бедни процента.

Макар да няма конкретен начин за измерване на неравенството, повечето показатели сочат, че растежът му се забавя или спада при финансови кризи, а сега отново расте.

Причините за неравенството между хората са много и разнообразни.  

Според организацията проблем е образованието в страните с най-голямо неравенство, което води до по-неефективна работна сила.

ОИСР обединява повечето страни от ЕС, както и развити икономики като САЩ, Канада, Австралия и Япония. Друг проблем е увеличаването на нестандартни форми на труд, включващи временните договори и самонаемането.

ОИСР отбелязва, че от средата на 90-те над половината от всички създадени работни места в страните членки са били в т.нар. нестандартна работа.

Проблем е и това, че данъчните системи и системите за социално подпомагане са станали по-неефективни в разпределянето на доходите.

Най-добрият начин за ограничаване на неравенството е увеличаващият се брой работещи жени, допълва организацията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.