БАЛЪТ.

БАЛЪТ.
25-05-2015г.
15
Адриана Аврамова

В България балът е нещо специално. Той не е просто скромно тържество за завършване на средното образование, а пищен купон, който отбелязва, че детето е изкласило до 12- ти клас.

Какво толкова специално и тържествено има в завършването на гимназията или на кварталното СОУ - не знам.

Но знам, че балът в повечето български семейства е равностоен на сватбата. Сватба може и да няма, но бал ще има и той трябва да е като от приказките. С всички екстри, на всяка цена.

Всички знаем, че, ако се спазят „традициите” за покупките за бала (рокли, костюми, обувки, аксесоари, прически, грим), куверите, дискотеката и събирането с приятели и роднини, цифрата доста надхвърля 1000 лева. Дори  не коментирам  по-заможните семейства, където роклята или костюмът възлизат също на около хилядарка, че и отгоре. Не коментарим и така модерните подаръци в последно време - нови гърди или кола.

Балът в България е скъпо удоволствие, но той е и нещо повече. Този един ден, дава възможност на абитуриентите да бъдат център на внимание. Те са красиви, облечени в скъпи дрехи, с направени прически и прочее - изглеждат така, както биха искали да изглеждат през целия си живот. Изживяват деня, така както им се иска да продължи животът им след бала - безгрижно, луксозно.

Изкуственият лукс, който носят баловете си го създадохме ние и нашите собствени комплекси, които нарастват с всяка година, дотолкова, че тазгодишна абитуриентка беше „превозена” с каляска, само и само, за да бъде ''различна'' и забелязана. Защото лимузините са демоде, а скъпите коли отдавна не са толкова ''недостъпни'' - получавате ги за 2 часа срещу 300 лева наем. Да живее rent a car!

Приказката за бала трае няколко часа и представлява доза суета, доза носталгия, доза мечти и дузина селфита, които да увековечат паметния миг със скъпите тоалети и коли. Защото друг такъв ...  вероятно чак на сватбата, ако мама и тате са заделили пари за нея.

Изненадващо на сутринта ''каляските'' от бала вече ги няма и средството за придвижване е градския транспорт. Гримът е размазан, от прическите няма и спомен, роклите са скъсани, а високите обувки заменени с пантофки.

Добре дошли обратно в реалността!

Реалност, която доста се различава от деня на бала.

В същата тази реалност, малко след като като изтрезнеете, скъпи абитуриенти, преброите парите в „касичката” от роднините и свалите дрехите, внезапно ще осъзнаете колко безсмислена е била цялата суета около БАЛЪТ.

Неусетно ще минат месеци, години, а от бала  вие ще остане само закачалката с балната рокля, която, когато закъсате за пари, ще продаде за 200 лева в продавалник.

Идва и този момент.

Защото животът след гимназията не е като балния ... при повечето няма скъпи коли, много пари и подсигурен живот. Има учене, работа и градски транспорт...

Тепърва ще се сблъскате с несправедливостта, която няма да се изрява в това, че вие сте с айфон 5, пък Пешо има Айфон 6, или, че сте преписали за 6, а имате 5...

Тепърва ще се сблъскате  и с конкуренцията, грубото отношение, трудната реализация.

Животът не е като бала - лъскав и бляскав и, колкото по-бързо се отърсите от тази идея, толкова по-адекватно ще влезете в реалността.

Кофти, нали?!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.