България - земя за продан!

България - земя за продан!
26-05-2015г.
35
Костадин Костадинов

Искате да купите половината обработваема земя в някоя община?

Желаете това да стане бързо и безпроблемно? Моля, заповядайте в България. Тук сме готови да ви продадем и цялата си обработваема земя, барабар с държавата отгоре, стига само да имате достатъчно пари.

Тези дни разследване на БТВ показа, че половината от земеделската земя на община Тополовград е била продадена на частна фирма на цени под пазарните. Продадени са близо 18 хиляди декара на столична фирма за 2,5 милиона лева или 175 лева на декар при пазарна цена около 400 лева.

Общината е продала земята на търг, като е поставила условие всички предлагани парцели - близо 2000, да бъдат купени заедно, в пакет.

Това условие прави невъзможно участието на местните фермери. Местните земеделци казват, че не са имали възможност да участват в търга и, че са били готови да предложат до около 400 лв. за декар. Досега те са обработвали земя срещу символичен наем от около 10 лева на декар, а сега новият собственик им искал над 30 лв.

Фирмата, която купува земята, се казва “Акрес”, съобщава Би Ти Ви. Справка в Търговския регистър показва, че е ООД с едноличен собственик на капитала Милена Лукова, капиталът ѝ е 1000 лв. и е основана в годината, когато се взема решението за продажба на земята. От медията са се опитали да се свържат с фирмата без успех. Всичко около фирмата е неясно, включително и това дали наистина е българска фирма или е прикрита собственост на чужденци.

Незнайно защо всичко това мина като новина.

Ехо, столичните журналя, това отдавна не е новина, а тенденция.

Официалната статистика на земеделското министерство за 2014 г. показва, че за 10 години земеделските стопанства в страната са се стопили с близо две трети.

От 665 000 стопанства през 2003 г. миналата година те са наброявали едва 252 900. В периода 2010 – 2013 г. малките стопанства с до 100 дка са се свили с 34%, като използваната от тях земеделска площ от своя страна е намаляла със 17%.

В същото време, има 3-процентово увеличение на стопанствата с размер на използваната земеделска площ над 100 дка. Според данните на статистиката през миналата година тези стопанства са включвали 34 531 500 дка.

За да обобщя ще посоча, че същата тази статистика показва, че 2,4% от земеделците в България получават 84% от европейските субсидии за земеделие. Е? Къде е тук новината, питам аз?

Доскоро само едно нещо спираше процеса на продължаващо окрупняване на земеделските стопанства у нас. И то беше забраната за закупуване на земя от чужденци. След като забраната, поне за гражданите на Европейския съюз падна, делът на едрите стопанства у нас започна отново да нараства. Агресивното навлизане на нови играчи от чужбина на нашия пазар принуди и българските земеделски предприемачи да се включат в наддаването, което буквално притисна в ъгъла дребните собственици. Почти всички арендуват чужда земя, а цената на арендата плавно върви нагоре, като същевременно се изкупуват и земите на отдавна скъсалите връзка с родните места на своите бащи и дядовци българи.

Така бавно, но сигурно, дребните земеделци биват принудени или да си продадат бизнеса, или да фалират.

Не е трудно да се предвиди как ще приключи всичко. Огромно окрупняване на земеделските стопанства, ликвидиране на дребната земеделска собственост и съсредоточаване на земята в ръцете на около 1000 фирми и свързани лица. Те и към момента са горе-долу толкова, но все още не са собственици, а арендатори на земята.

Оказва се, че паралелно на циганизацията, обезбългаряването и обезлюдяването на България, върви и друг страшен процес. Латифундизация. По модела на южноамериканските плантаторски стопанства, концентрирали над 90% от земята в ръцете на 1% от населението и превърнали 90% от гражданите в безправни роби в собствената си държава. Но докато за другите вече се говори открито, за този не се споменава никъде.

Решение, разбира се, има.

Но то минава през законодателни мерки в Народното събрание. А такива там няма как да бъдат взети, защото управляващата четворна коалиция очевидно покровителства този процес. Както и всички подобни преди нея, естествено. Затова, ако не искаме съвсем скоро да осъмнем като гости в собствената си родина, трябва да изметем управляващите гробари, деформатори, рециклирани комунисти и алъш-вериш патриоти от управлението и да управляваме страната си сами.

Написах изметем, но повече ми се иска да кажа изтребим. Защото продажниците на България заслужават само това и нищо друго.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.