Виетнам: ужасното наследство. Последиците от Agent Orange…

Виетнам: ужасното наследство. Последиците от Agent Orange…
01-06-2015г.
220
Лентата

Четиридесет години след края на войната във Виетнам, страната трябваше постепенно да се изправи отново на крака.

Вместо това, тя е осакатена от въздействието на Agent Orange (агент Ориндж), химическият спрей, който се е използвал по време на войната...

Съставката на този хербицид-дефолиант - диоксин - сега се счита за един от най-токсичните химикали, известни на човечеството. Той е останал в екосистемата на Виетнам, в почвата, дори и в рибата, която жителите ловуват от реките.

Близо 4,8 милиона виетнамски хора са били изложени на въздействието на този химикал, което е довело до 400 000 смъртни случая, свързани със заболявания като рак, вродени дефекти, кожни заболявания, чернодробни заболявания, психо-социални ефекти, неврологични дефекти и стомашно-чревни заболявания.

Според Червения кръст на Виетнам, близо един милион души в момента са с увреждания или имат здравословни проблеми, дължащи се на Agent Orange, 100 000 от тях са деца.

Типичен пример е пет-месечно бебе, от чиято глава расте огромна маса с жилки - рядък дефект на невралната тръба. Изследванията показват, че най-възможната причина може да бъде излагането на Agent Orange.

Без успешна операция - бъдещото на момичето е обречено. Тя може да пострада от парализа на крайниците, увреждане на зрението, умствената изостаналост и гърчове.

Името на спрея е Agent Orange, заради цветните дири, които оставя. През 1961 година се е състояло пръскане на 80 милиона литра над 30 000 квадратни мили от южен Виетнам. Целта е била да се задими и да се отслаби врага на север, чрез намаляване на техните хранителни запаси.

Проучванията показват, че Диоксина все още е с много тревожни високи концентрации в почвата, храната, човешката кръв и кърмата на тези, които живеят в близост до бившите военни бази на САЩ.

Не само във Виетнам са засегнати, във Австралия също последиците са очевидни.

Близо 60,000 души са засегнати от войната. Много от войниците, децата, та дори и внуците смятат, че са жертва на отровния спрей.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.