Кой казва, че ТЯ не трябва да ражда на 45?!

Кой казва, че ТЯ не трябва да ражда на 45?!
24-06-2015г.
31
Костадин Костов

Поредният случай на починала родилка този път е от Свиленград.

Жената е на 45 години и постъпила в болницата в Свиленград с усложнения. Колабирала и на следващия ден починала. Лекарите все още се борят за живота на детето.

Няма за пореден път да следя за лекарска грешка, за лошо отношение към пациент или да разглеждам черната статистика, че от началото на годината са починали повече от 10 родилки (поне тези, отразени шумно в медиите) вследствие на подобни грешки. За повече случаи все още се водят проверки.

Този път ще разгледам коментарите под новината за смъртта на родилката. И по-скоро едно изречение, което се появи в самите статии. Това, че родилката е на 45 години…

Във всички статии валят коментари за това как жените не трябва да раждат на такава възраст. Как било противоестествено. Как не било редно. Как не било правилно.

А аз питам - кой решава кога нещо е правилно или редно?

В историята на жената виждаме, че тя години наред е чакала това дете.

Правила е безброй опити ин витро. Години наред. Борила се е, за да има собствено дете, да стане майка. Да му купи дрешки, да го извежда с количката пред блока. Детето да порасне. Да отиде на училище. Да отиде в университет. Да се ожени…

Борила се е да има бъдеще, в което присъства едно дете. И накрая го е получила. Когато е била на 45 години. И кой определя, че това не е редно?

Ако погледнете една обикновена статистика, ще видите, че в световен мащаб жените са започнали да раждат на по-късна възраст. Вече никъде не е ненормално да си на 40 и чак сега да имаш първото си дете.

Само в една „модерна” и „преуспяла” държава като България - това е скандално. Тук  трябва да си на 24 и вече да дондуркаш две деца, които редовно да разкарваш в мола, като всяка една твоя братовчедка и приятелка.

И може би всичко щеше да свърши дотук.

Просто коментари на група хора, които са нямали какво да правят в понеделник следобед и са решили да изразят мнение в социалната мрежа. Но изненадващо за мен, един ден по-късно, всички сайтове публикуваха друга статия. Интервю с директора на болницата в Свиленград д-р Димитър Ермов, който казва: „Вървим против Бога”…

Чудех се аз против кой Бог вървим и реших да прочета интервюто.

Докторът категорично смята, че трябва да се въведе ограничение срещу ин витрото на жени на такава възраст, защото не било редно, не било прието от Бога.

Е, аз питам директора…той лекар ли е или представител на църквата?

И откога да искаш да имаш дете, да искаш да бъдеш майка… е нещо грешно и аморално?

Кажете ми, докторе...

Докато в България има подобни хора, такива мнения и изказвания, нищо няма да се „оправи”.

Родилки ще измират, други ще се страхуват да си направят ин витро, за да не разгневят я някой лекар, я някой законодател, я някой представител на Боговете.

С това мислене няма да стигнем далеч...

Дано новороденото се оправи и един ден стане умно и красиво момиче.

И дано това момиче стане лекар, който също да спасява животи, а не да съди хората, за изборите, които правят!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.