Цигански романс. Комична трагедия в две действия.

Цигански романс. Комична трагедия в две действия.
30-06-2015г.
58
Ангел Джамбазки

Сцена първа. Циганска махала, т.нар. кв. Кремиковци, община Гърмен.

След многобройни цигански изстъпления, пореден побой и национален протест срещу вихрещата се етническа битова престъпност, българската държавна власт установява, че на територията на община Гърмен има цигански катун, известен на местното население като кв. „Кремиковци”, с поне 124 незаконни постройки.

С много туткане, много „кандърдисване“, много ултиматуми, държавната и общинската власт най-сетне решават да премахнат 4 от 124 незаконни постройки.

Напрегнати репортерки със загрижени физиономии питат: „А къде, ще отидат горките хора, останали без покрив, иде зима?“. Че как иначе, 29 юни е, ей я зимата, току на прага.

„Шом няма да има мир, ше има войня.“. „Една къща да падне, ние другите сами ще си ги запалиме.“ „Лошо ше ми стане вече“ твърди циганка, която до преди секунда се хили пред камерите, като цигански тиган на месечина, както е казал народът.

Е, не си ги запалиха. Не, че някой е очаквал нещо друго. Прочее, циганинът-революционер не се пали. Не протестира. Слабо го вълнуват обществени каузи. Ток обитателя на катуна не плаща, като правило, а пък Пеевски му е през инструмента, с който си изкарват социалните помощи и детските надбавки.

Циганинът-революционер изпраща жена си на първа линия, когато има камери. „Жена“ условно казано, де. Когато има бутафорни протести, тип „ше се запаля и детето ше запаля“. Най-вече детето. Има ги по тези места. „Майките“ им и имената им не знаят. Помнят ги като дати за „помощи“.

Тези „протести“ в махалите се организират само от жените – от 1 до 99 години. Там са със стабилен репертоар. Там са клетвите, припадъците, прилошаванията, цирковете и прочее.

Едната от по-кресливите, кълнящи и плашещи с война „протестърки“ демонстрира опит да хвърли бебе пред трактор. Разбира се, нищо не последва за извършителката на този предполагаем опит за убийство на дете. Ще ми се да видя реакцията на полицията в произволен американски град на подобен опит.

Забележете, опита да хвърли дете, не себе си. Показателно и красноречиво.

Циганинът-революционер е силен в условията на тълпа. Под закрилата на нощната тъмнина, в група, снаряжен с кол, лопата, брадва и прочее. При съотношение 70 към 1. Когато трябва да се смаже и убие от варварски бой професор. Или моторист. Тогава циганинът-революционер се вихри.

Появи се и местен цигански „лидер“. Дава и тон на скандирането. „Ние очакваме Бойко“. Избирателите изригнаха“Бойко, Бойко“. Лоша работа. Много лоша.     

Сцена втора, същия ефир, същата телевизия. Същото предаване, пет минути по-късно.

Вероника Димитрова, репортер, отново отива до Игнатиево, своебразен цигански данъчен и бездържавен рай, автономна и офшорна зона, световна столица на кича и бутафорията. Издирва разкритата от самата нея група циганки-джебчийки, които разказват пред нея и скрита камера как крадат от години, с протекциите на висши служители на МВР във Варна.   

Отново атаката по репортерката се води от циганките, циганите пак ги няма.

„Ше ти слагат киселина в очите.“ „Ще си намериш кръста“ – реплики към репортера на Нова тв. В същото време наглите крадли я бутат, дърпат, кълнат, псуват и провеждат прочее интеграционни мероприятия.

„Очевидно са се скрили, трудно е да ги намериме“ – това твърди министър Бъчварова пред Нова телевизия. Очевидно не са се скрили много, защото репортерът на телевизията ги намери у тях. В дома им. Построен от кражби и проституция.

Но видно, откриването им е „трудно“ за местното МВР. И очаквано, уличените от крадлите и прикриващи ги служители на МВР не са нито арестувани, нито обвинени. Нито тези на НАП. Нито тези на Министерството на труда и социалната политика. Нито тези на строителния контрол.

Крадлите си обитават разточителните, огромни, кичозни къщи, „класически“ цигански барок. Цигански палати, построени с пари от джебчийство и проституция. За които, разбира се, данъци не са платени. И, които нито държавата, нито НАП, нито социалните са видели през всички тези години. В които са плащали на циганките-проститутки и джебчийки и социални помощи. От нашите данъци.

Колегите, или, ако щете колежките на г-жа Димитрова се кахърят за това, къде ще прекарат зимата обитателите на незаконните коптори в кв. „Кремиковци”. Зима, която пак казвам, според техните познания по география явно започва в края на юни в очевидно специфичния гърменски климатичен пояс.

Ами, преселете ги в Игнатиево. Там зимата започва по-късно, сигурно заради влиянието на близкото море.     

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.