Тази нощ започва явлението „синя Луна”!

Тази нощ започва явлението „синя Луна”!
02-07-2015г.
74
Лентата

Този месец ще сме свидетели на рядко природно явление – т.нар. Синя луна.

Това означава, че в рамките на месец ще се наблюдават две пълнолуния – първото, от които е днес, 2 юли. А второто ще бъде на 31 юли.

Най-често броят на пълнолунията в годината е 12, тоест, по едно всеки месец, но в редките случаи, когато има по две – Луната се нарича „синя”. Това обаче няма общо с цвета на луната, а има връзка с периодичността на фазите й.

Последният такъв феномен е бил наблюдаван на 2 и 31 август 2012-та, а следващата „синя луна” предстои чак през януари 2018-та.

А ето и уики-информацията за това – кога луната ни изглежда синя:

„В най-буквалното си значение „синя Луна“ се появява, когато Луната (не е задължително да е пълнолуние) изглежда синя, погледната с невъоръжено око. Това по принцип се среща много рядко. Ефектът може да се получи от дим или частици прах в атмосферата,  каквито са се появявали след горските пожари в Швеция и Канада  през 1950 г. и след изригването на Кракатау  през 1883 г. Изригването на вулкана изхвърля огромно количество прах и създава илюзията, че Луната е синя, за почти две години. Частиците в атмосферата трябва да са около един микрометър в диаметър.”.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.