Патриотични мерки: Унгария дава пари на младежите си да се върнат в държавата!

Патриотични мерки: Унгария дава пари на младежите си да се върнат в държавата!
04-07-2015г.
22
Лентата

Унгария реши да плаща на младите хора, за да се върнат в пределите на родината си. Властите предлагат на човек по 100 000 форинта (около 320 евро) на месец за срок от една година, ако се върнат в Унгария, съобщи британският в. “Индипендънт”.

Програмата се казва „Върнете се у дома, младежи!“ и освен заплащане, включва и безплатен полет на младите емигранти до Унгария.

От края на април, когато е въведена програмата, предложението на правителството са приели около 800 души, каза държавният секретар по въпросите на професионалното обучение и пазара на труда Шандор Чомба.

Тази седмица около 100 млади унгарци участваха в ден на отворените врати в Лондон, за да научат повече за новата схема.

320 евро на месец не е особено впечатляваща сума, но въпреки това може да покрие основни разходи. Според уебсайта Нумбео средният наем за едностаен апартамент в центъра на Будапеща е около 270 евро на месец.

Явлението „изтичане на мозъци” засегна много източноевропейски страни, включително и България, като хиляди емигранти ежегодно заминават в чужбина в търсене на работа и по-добро заплащане. Въпреки това, правителството на Унгария се надява паричните поощрения да върнат младите и талантливи работници в Унгария.

По-рано тази година унгарският статистически институт съобщи, че през 2014 г. емигриралите през 2014 г. са шест пъти повече, отколкото през 2009 г. Реалният брой обаче е още по-голям, тъй като много хора не уведомяват правителството, че напускат страната.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.