Франция отказа убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж!

Франция  отказа убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж!
04-07-2015г.
57
Лентата

„Моят живот се намира в опасност, господин президент, и моето оцеляване, както физическо, така и психологическо, с всеки изминал ден се намира все повече под заплаха“ – това пише в писмото си Джулиан Асандж до френския президент Франсоа Оланд.

„Само Франция в настоящия момент има възможност да ми предостави необходимата защита от политическо преследване“, се казва в писмото, публикувано от френския вестник “Монд”.

Молбата на Асандж идва, след като благодарение на „Уикилийкс“ стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала висшестоящи френски държавници, включително тримата последни президенти. Това изглежда е дало основание на журналиста да вярва, че може да намери убежище на френска територия.

От 19 юни 2012 година основателят на “Уикилийкс” живее в посолството на Еквадор в Лондон , където му бе предоставено убежище.

В писмото си Асандж казва още, че е жертва на преследване от американското правителство заради разкритията му за нарушения на човешките права и други спорни практики от страна на Вашингтон.

“Аз съм преследван за шпионаж, конспирация, кражба или компрометиране на секретна американска правителствена информация и компютърни нарушения, рискувайки затвор и дори по-лошо”, пише още той, като допълва, че по всяка вероятност Еквадор е спасил живота му.

Френските власти обаче категорично отказаха да предоставят политическо убежище на австралиеца с думите: „Положението на г-н Асандж не представлява непосредствена заплаха“.

Разработената от Джулиан Асандж международна социална мрежа „Уикилийкс“, публикува и анализира документи, получени вследствие изтичане на информация.

Разкритията на „Уикилийкс“ са засягали и България.

Едно от тях е от 2012 година, когато в сайта изтекоха поверителни грами, засягащи престъпното минало на Бойко Борисов. Информацията, лично потвърдена от Асандж, включваше доказателства за фабрика за незаконни цигари, измами с европейски средства, връзки с мафиоти и други.

Европейският парламент обаче отказа да проведе изслушване за миналото на българския премиер. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.