НЕ на полицейското насилие! Задава се протест заради побоя над момичето...

НЕ на полицейското насилие! Задава се протест заради побоя над момичето...
07-07-2015г.
16
Лентата

Протест срещу полицейското насилие под надслов „Качество, а не количество в МВР“ се организира този петък в София. Причината е разпространеното видео с полицаи, които бият двама младежи.

Организацията на протеста беше обявена във фейсбук за 18:00 часа в петък в градинката на „Св. Седмочисленици” в София - мястото, където полицаите традиционно се събират на своите протести.

Организаторите на протеста обявяват и искания, които са контрапункт на исканията на протестиращите полицаи.

Едно от тях е премахване на някои привилегии на служителите, като например ранното пенсиониране на служители „без особени, количествено измерими, заслуги, към задачите на ведомството”. Настояват за ускорено създаване на електронно правителство и прилагането му за намаляване на злоупотребите с полицейски правомощия.

Протестиращите настояват също от обхвата на дейността на МВР да се извадят и децентрализират всички дейности извън поддържането на реда и сигурността, както и разкриването на престъпления, като: охрана на съдебната власт, управление на пътната инфраструктура; издаване на документи за самоличност; адресна регистрация и др.

Сред исканията има и такива, които засягат подслушването на протестиращи при мандата на правителството на Пламен Орешарски, периодични публични проверка за корупция на служители, а също и да бъде регламентирана ясно отговорността на служителите на МВР при употреба на сила срещу протестиращи, а именно чрез средства за лесното им идентифициране, например баджове с номера, както и катарамите на коланите им, включително и личното им оръжие, да бъдат приведени в съответствия, така че да не нарушават разпоредбите на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Източник: offnews.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.