Зов за живот

Зов за живот
10-07-2015г.
27
Адриана Аврамова

Лято е и вероятно на никого не му се чете за нечия тежка съдба. За проблеми, за несправедливост или за борба за живот.

Въпреки това днес отново ви напомняме за 19 годишната Диана от с. Величково, която се бори с рака. Ще си кажете - ”какво пък толкова, всеки ден на някой му откриват рак”. Така е. От коварната болест страдат милиони по света и сигурно ви е писнало да слушате за поредния болен.

Но, Диана може да ви научи на нещо - тя е само на 19 години, а е толкова силна, борбена и вярваща в доброто. Тя няма безгрижния живот на много от своите връстници, бори се с тежко заболяване, но намира сили да не се предаде, дори когато всичко изглежда безнадеждно.

Едно 19 годишно момиче ни казва много, за смелостта.

А ние можем да се опитаме да й помогнем. От човещина, не от състрадание - тя не се нуждае от него.

*****

Болестта, която поваля Диана е рак – злокачествен меланом в областта на главата.  Оперирана е три пъти, два тук в България и един път в Турция.

Операцията, която направи в Истанбул беше с много висока стойност - 47 хиляди евро, за която бе организиран благотворителен концерт в град Пазарджик.

Операцията се случи на  20 март тази година, след това при контролния преглед се установява, че има много нови разсейки.

Диана е  подложена на поредната химиотерапия, която е наложителна заради появилите се разсейки. Шансът й е лекарство, което трябва да се влива 5 пъти, но сумата за него е непосилина за Диана и семейството й.

Ето какво още разказа тя пред Lentata.com:

Диана, как се чувстваш?

В момента съм добре, но бях много зле тези седмици, имах проблем и с крака ми, вследствие на последната операция, която претърпях. Сега се възстановявам...

Как върви лечението - беше ти направена операция през месец март?

Отстраниха ми тумора, няма разсейки, но се появиха на друго място - около белия дроб и врата.Там се е образувал нов тумор, доста голям. Бях на консултация при лекар, който ми каза, че е на много опасно място и трябва да се следи и да се предприемат мерки.

Разбрах, че шансът ти е едно лекарство, чиято цена е много висока...

Да. Другата ми лекарка, която следи химиотерапиите ми каза, че мога да се лекувам с едно лекарство, което е най-подходящо за мен. То е много скъпо, защото е ново. Струва около 200 000 лева за 5 вливки - тоест около 40 000 на вливане.

Докога трябва да събереш парите, с колко време разполагаш?

Първата вливка почти съм я събрала, но пък имам проблем с ДМС сметката ми, не ми превеждат цялата сума, казват, че нямат възможност. И не знам... ще се опитам да намеря по-евтино лекарство тук, в България, имам 2 дни да го закупя и да замина в понеделник за Турция, за да си направя вливането.

Тези вливания се правят през 21 дни, ако изпусна срока - разсейките започват да растат, да се превръщат в тумори.

Ти си само на 19 години, а животът ти поставя такова изпитание. Страхуваш ли се?

В начачлото да, бях много малка - на 16 години. Вече свикнах и не се страхувам, но ми се иска да не ми се налага да мисля и прежявявам всичко това, особено на тази възраст.

Гледах сега твои снимки в Интернет, ти си толкова усмихнато момиче, дори когато говориш за болестта си - откъде намираш сили?

Не знам, много пъти са ме питали. Мисля позитивно, семейството ми много ми помага...

И приятели предполагам?

Честно казано заради болестта ми останаха много малко приятели, но поне са истински.

Вярваш ли, че ще се оправиш, че всичко ще е наред...?

Разбира се - всеки ден, всяка минута.

Обърни се към хората, които четат сега това интервю, какво ще им кажеш?

Да намерят в себе си една частица съпричастност и да разберат, че най-важното не е забавлението и материалните неща, а животът, здравето.

Ако искате да помогнете на Диана, можете да го направите:

BG34RZBB91551004908111 ; титуляр на сметката:  Диана Стефанова Поибренска.

За допълнителна информация може да посетите официалната фейсбук страница „Подари живот на Диана Поибренска” или официалният сайт: http://help-diana.info/

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.