Народът, който вярва на гледачки...

Народът, който вярва на гледачки...
25-07-2015г.
495
Костадин Костов

Съвсем случайно попаднах на форум, където хората най-детайлно бяха дискутирали срещите си със знахарки, баячки и гледачки.

В самото начало на форума имаше анкета, в която явно администраторката на беше подбрала ТОП имената в занаята, беше оставила техните координати, а феновете трябваше да гласуват за любимата им врачка...

Отдолу под анкетата имаше разюздена дискусия.

Ани от Пещера е много добра, ходя повече от 10 години при нея”,‚”Тошко от Чепеларе е мошеник, само ми взе парите и нищо не помогна”, ‚”Въобще не се обаждай, Тошко от Чепеларе е истинско светило. Помогнал ми е много. Ти си тук, за да рекламираш Ани”.

И така до безкрай.

Интересно беше как точно помага Ани, след като ходиш при нея 10 години и защо Тошко има антифенове във форума. Но може би най-интересното е - защо народът продължа да им вярва.

„Когато народът е в криза, процъфтяват кръчмите и врачките, а при липсата на болници – отиваш на знахар!”, гласи пост в Мрежата.

И хората са много прави, няма как един нормален човек да отделя огромна част от времето и енергията си за подобни глупости. 

Да, всеки човек е отишъл с някакъв проблем, но именно от това печелят всички посочени имена във форума.

Печелят от болката на хората.

А жертвите влизат в омагьосания кръг-схема: отиваш, изпълняваш няколко „страшни” ритуала, казват ти как си оплетен в магии и заклинания, и, ако не беше дошъл точно днес, до утре, едва ли щеше изобщо да си жив..

После ти изнасят лекция как може да си толкова немарлив и да не си усетил магиите...

ЗАЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ СИ ОМАГЬОСАН?

Накрая ти правят тяхното бизнес предложение за разваляне, което може да възлиза от 50 до 2000 лв. А ти, обзет от ужас и панически страх, веднага се втурваш да вадиш пари, които да инвестираш в едно бъдеще без магии.

Много ТВ предавания се заеха с това да проследят измамниците. Показаха на обществото техните огромни палати, купени с парите от едни болни и невинни хора.

Но никой не се спря да ходи на врачки.

Напротив, народът гледа на това като на нещо нормално. И дори посвещава форумите си на баячките.

Ето защо, реших и аз да видя какво е усещането.

Реших да се обадя на някое от топ имената в листата на форума.

Първата от „Дружба” ми тресна телефона и не ми вдигна през целия ден. Някаква от „Надежда” вдигна, но каза, че била в „друга съдба” и не мога да си запиша час или да ми обясни на какво гледа...

Някакъв мъж от Орлов мост беше прекалено любезен и с мазен смях каза: знам за какво идваш, всичко ще се оправи с гадженцето.

Накрая една женичка от Ситняково се оказа по-изчерпателна.

Сеансът при нея струвал 40 лв. Ако искам да попитам за друг човек трябвало да дам още 20. На снимки гледала, ако нямам снимки може пред телефона да й отворя facebook и да й покажа някое селфи. Не гледала на нищо, просто получавала привидение и започвала да говори. Имало много наплив, но тя можела да направи така, че да ме смести още утре. Била в офис сграда…

И, докато маг-не-знам-си-коя ме чакаше, а аз пишех този текст, се замислих… Докога ще ходим по такива места и докога ще си даваме парите?

Може би, докато всички тези хора ни дават надеждата, че всичко ще се оправи, че няма вечно да сме така бедни, болни и самотни.

А дотогава…

Ние ще плащаме за това да ни успокояват. Само че, понякога ни излиза по-солено, отколкото една среща с психолог. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.